Európska únia vyčlenila prvú humanitárnu pomoc pre civilných obyvateľov Náhorného Karabachu

0
Demonštranti protestujú pred sídlom Európskej rady, kde sa koná summit EÚ, na podporu Arménska a proti vojne v samozvanom regióne Náhorný Karabach v Bruseli 1. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že poskytne mimoriadnu humanitárnu pomoc vo výške 500.000 eur všetkým civilným obyvateľom, ktorí sú postihnutí novým ozbrojeným konfliktom na oboch stranách kontaktnej línie v Náhornom Karabachu.

Vyčlenená polmiliónová suma je určená na podporu zdravia, zdravotníckeho vybavenia, nákupu potravinových balíčkov a ďalšej urgentnej pomoci pre niekoľko tisícov ľudí žijúcich na oboch stranách kontaktnej línie.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v tejto súvislosti pripomenul, že boje v konfliktnej zóne v regióne Náhorný Karabach si už vyžiadali aj civilné životy.

„Treba rešpektovať medzinárodné humanitárne právo a zabezpečiť ochranu civilných životov a infraštruktúry. Európska únia je solidárna so všetkými ľuďmi postihnutými násilím a je pripravená poskytnúť ďalšiu humanitárnu podporu, ak bude ľudské utrpenie pokračovať,” uviedol Lenarčič a zopakoval, že EÚ žiada obe strany konfliktu o okamžité ukončenie nepriateľských akcií.

Počiatočné financovanie vo výške 500.000 eur pomôže humanitárnym partnerom Európskej únie, ako je napríklad Medzinárodný výbor Červeného kríža, poskytnúť okamžitú pomoc osobám, ktoré boli postihnuté obnovením bojov.

Komisia zdôraznila, že humanitárne financovanie Únie sa poskytuje v súlade s humanitárnymi zásadami ľudskosti, neutrality, nestrannosti a nezávislosti a príslušné finančné toky sa uskutočňujú prostredníctvom medzinárodných organizácií, agentúr OSN a mimovládnych organizácií.

- Reklama -