Brexit: EÚ a Británia stále nenašli kompromis pri kľúčových bodoch dohody

0
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR

Na rokovaniach medzi Britániou a Európskou úniou (EÚ) o ich budúcich obchodných vzťahoch po brexite stále ostáva vyriešiť niekoľko dôležitých otázok. Vyhlásil to v piatok člen britskej vlády, minister pre bývanie, Robert Jenrick.

Jenrick uviedol tiež pre rozhlasovú stanicu BBC, že je príliš skoro povedať, čo bude predmetom rozhovoru medzi britským premiérom Borisom Johnsonom a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, ktorý je naplánovaný na sobotu (3. 10.).

Diskusia prebehne on-line, uviedol na sociálnej sieti Twitter hovorca von der Leyenovej Eric Mamer, podľa ktorého pôjde o „inventarizáciu rokovaní a diskusiu o ďalších krokoch“.

Vyjednávačom z Európskej únie (EÚ) a Británie sa stále nepodarilo prekonať rozdiely v názoroch na firemné dotácie, spôsob riešenia sporov a rybolov.

Čas na dohodu sa však kráti a úmerne s tým rastie tlak na obe strany, aby ju uzavreli a zabránili riziku zavedenia ciel od 1. januára 2021.

Aktuálne deviate kolo rokovaní v tomto roku, ktoré sa má skončiť v piatok ráno, je zatiaľ posledné naplánované. Lídri EÚ vyhodnotia pokrok na riadnom samite v dňoch 15. a 16. októbra.

EÚ upozorňuje, že dohoda musí byť k dispozícii začiatkom novembra, aby mali Európsky parlament a národné parlamenty dostatok času na jej ratifikáciu do konca roka.

- Reklama -