Analytik k návrhu vlády na zvýšenie základného imania Všeobecnej zdravotnej poisťovne: Je to neprimeraný zásah štátu a hodenie cez palubu 40 percent poistencov

1
Dušan Zachar, analytik INEKO (Autor: D. Z.)

Návrh na zvýšenie základného imania Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) o 300 miliónov eur z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, ktorý predložili vláde SR na schválenie v stredu, predstavuje neprimeraný zásah štátu do fungovania pluralitného systému verejného zdravotného poistenia na Slovensku. Na sociálnej sieti to uviedol analytik Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Dušan Zachar.

„Ak by vláda týmto spôsobom chcela v dôsledku výpadku príjmov pre koronakrízu dofinancovať len VšZP a zároveň chcela sanovať jej tohtoročnú stratu, tak tým okrem nerovného diskriminačného prístupu k zdravotným poisťovniam hádže cez palubu vyše 40 percent občanov, ktorí sú poistení v súkromných zdravotných poisťovniach, čo môže byť vyhodnotené ako protiprávny postup,” komentoval.

Analytik sa obáva, že takýmto materiálom sa Slovensko mentálne nebezpečne blíži k naplneniu snáh niektorých vládnych politikov o vyhladovaní súkromných zdravotných poisťovní. Tým by sa tak podľa jeho slov malo začať neoplácať poskytovať ľuďom verejné zdravotné poistenie, čo by ich následne malo motivovať odísť z trhu. „Je to zaslepenosť, krátkodobé uvažovanie a odklon od poskytovania najvyššej hodnoty za peniaze pre spoločnosť,” tvrdí.

Zachar tiež nevidí zmysel v dotovaní stratových činností zo strany štátu, a to bez prijímania adekvátnych reforiem smerujúcich k dlhodobo udržateľnej dostupnosti, vyššej kvalite a efektívnosti verejných zdravotníckych služieb. Spravodlivou kompenzáciou dôsledkov koronakrízy by podľa názoru analytika bolo zvýšenie platieb za poistencov štátu.

- Reklama -

1 komentár

  1. Zase tára bludy!!! Štát môže financovať štátne inštitúcie!!! Na tom nie je nič protiprávne. A čo sa týka súkromných? Tak tie nech si dofinancujú akcionári!!! Nik im v tom predsa nebude brániť. Lebo ak by im v tom vláda bránila, tak potom by sa to dalo pokladať za zásah do podnikania!!! Je to idi. Ot ak prezentuje takýto názor.

Comments are closed.