Macron v Litve. V pláne je stretnutie s bieloruskou opozičnou líderkou Cichanovskou

0
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vľavo) a litovský prezident Gitanas Nauséda počas stretnutia vo Vilniuse v pondelok 28. septembra 2020. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa počas aktuálnej návštevy Litvy v utorok stretne s bieloruskou opozičnou líderkou Sviatlanou Cichanovskou. Oznámila to v pondelok večer Macronova kancelária, informuje agentúra AFP.

Cichanovská predtým vyzvala Macrona, ktorý v pondelok začal dvojdňovú návštevy Litvy, aby pôsobil ako sprostredkovateľ pri riešení politickej krízy v Bielorusku. Podľa Cichanovskej by Macron mohol do dialógu medzi tamojšou vládou a opozíciou zapojiť aj Rusko.

Macron v nedeľu vyhlásil, že bieloruský prezident Alexandr Lukašenko musí odstúpiť po tom, ako EÚ odmietla uznať legitímnosť jeho sporného opätovného zvolenia.

„Čo sa deje v Bielorusku je kríza moci, autoritárskej moci, ktorá nie je schopná prijať logiku demokracie,” vyhlásil v pondelok po zasadnutí francúzskej vlády jej hovorca Gabriel Attal. Dodal, že Macron sa stretne s Cichanovskou, “ak o to požiada”, počas jeho návštevy Vilniusu, kam sa politička uchýlila po prezidentských voľbách, ktoré sa v Bielorusku konali 9. augusta. Elyzejský palác neskôr potvrdil, že takáto schôdzka sa uskutoční.

Lukašenko porazil Cichanovskú podľa oficiálnych výsledkov v pomere vyše 80 k desiatim percentám hlasov. V dôsledku sporných volieb vypukli v krajine masové protesty.

- Reklama -