Macron: Je jasné, že Lukašenko musí odstúpiť

3
Francúzsky prezident Emmanuel Macron Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol v rozhovore pre nedeľník Journal du Dimanch, že bieloruský prezident Alexandr Lukašenko musí odstúpiť. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP.

“Je to kríza moci. Autoritatívnej moci, ktorá nedokáže prijať logiku demokracie a ktorá sa drží pri kormidle používaním násilia. Je jasné, že Lukašenko musí odstúpiť,” povedal francúzsky prezident.

Priznal, že odvaha protestujúcich ľudí v Bielorusku naňho urobila dojem. “Sú si vedomí, akým rizikám sa vystavujú tým, že demonštrujú každý víkend. Napriek tomu sa snažia o presadenie demokracie v krajine, ktorá ju už dlho nezažila,” poznamenal Macron. “Osobitne ženy, ktoré sa zúčastňujú protestných pochodov každú sobotu, si zaslúžia náš rešpekt,” dodal Macron.

Protivládne protesty, ktoré v Bielorusku vypukli po zverejnení výsledkov prezidentských volieb z 9. augusta, tento týždeň opäť nabrali na sile. Polícia na viacerých miestach v Bielorusku zatkla stovky demonštrantov, viacerí z nich utrpeli zranenia.

Najnovšie demonštrácie sú naplánované na nedeľu – ľudia sa mobilizujú na sociálnej sieti Telegram a plánujú vyjsť do ulíc na protest proti stredajšej tajnej inaugurácii prezidenta Lukašenka. Iniciatívu v piatok podporila aj bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská, ktorá svojich spoluobčanov vyzvala na ďalšie protesty.

- Reklama -

3 KOMENTÁRE

  1. Macron a Mali: a Macron má starosti o Lukašenka,ktorý nenechechal národné hospodárstvo rozkradnút,kde neodchádzajú peniažky na západ,kde sa stavajú nemocnice,materské školky a detské a športové ihriska ,lebo na to majú . Lukašenko nedovolil žiadnú privatizáciu a to je ten základ útokov na Bielorosko. Pokiaľ viem, tak vo Francúzsku nemajú
    žiadnu ropu – a pritom majú mamutie ropné korporácie ako Total. Pokiaľ
    viem, Francúzsko nemá žiadny urán, a pritom má mnoho atómových elektrární,
    ktoré bez uránu nemôžu fungovať. Francúzsko má len syr a víno, a pritom je
    svetovou veľmocou. Tak si položme otázku, odkiaľ majú toľko peňazí. Ja
    hovorím, že keby Francúzi nevykorisťovali Afriku, keby neboli kolonialisti,
    tak by slovenská ekonomika dnes bola lepšia ako francúzska.Ako je možné, že v
    žiadnej krajine, kde pôsobí USA, NATO alebo európske sily, ako je možné, že
    sa to konečne už raz niekde nepodarilo? Ako je možné, že tak dlho,
    systematicky všade budujú tú demokraciu a stále to nejako nevychádza? Stále
    pribúdajú islamistické skupiny, stále narastá terorizmus.

  2. Je to zaujímavé, že vždy sa tí haj. Zlíci zop západu obúvajú do druhých a sami nikdy neodstúpia. Mal by sa starať o Francúzsko somár jeden. Nech sa najskôr pozrie na to, čo on porobil zo žltými vestami. Ako to, že ešte sedí v prezidentskom kresle? A takto by sme mohli pokračovať u každého jedného de. Bila čo sa naváža do Luka_šenka!!! Tak, že tak. Iba toľko!!!

Comments are closed.