Jednotné Rusko mieri k víťazstvu v ruských regionálnych voľbách. Kde sa podarilo uspieť Navaľného spojencom?

1
Vladimir Putin. Foto: TASR

Strana Jednotné Rusko spojená s prezidentom Vladimirom Putinom mieri k víťazstvu v nedeľných ruských regionálnych voľbách. Spojenci opozičného lídra Alexeja Navaľného však zaznamenali úspechy v niektorých mestách na Sibíri, píše agentúra Reuters.

Voľby podľa AFP zatienilo údajné otrávenie opozičného lídra Alexeja Navaľného z druhej polovice augusta. Hlasovanie prebehlo v 41 z 85 ruských regiónov.

Predbežné výsledky ukazujú víťazstvo prokremeľských kandidátov na gubernátorov v Komijskej a Tatárskej republike, v Kamčatskej oblasti a vo viac ako desiatke ďalších subjektov Ruskej federácie.

Na archívnej snímke z 20. júla 2019 ruský opozičný aktivista Alexej Navaľnyj počas protestu v Moskve. Foto: TASR/AP

Navaľného spojencom sa podľa Reuters podarilo uspieť vo voľbách do miestneho zastupiteľstva v mestách Novosibirsk a Tomsk, kde Jednotné Rusko pravdepodobne stratí väčšinu.

Novosobirisk a Tomsk boli jednými z najsledovanejších oblastí, keďže práve sem Navaľnyj v auguste vycestoval, a bol tu údajne otrávený.

„Ľudia už majú dosť (súčasných) úradov. Nemôžete sedieť na tróne 20 rokov a donekonečna beztrestne kradnúť,” uviedla jedna z budúcich poslankýň mestského zastupiteľstva v Tomsku, ktorá kandidovala za ruskú opozíciu.

V Tomsku podľa ďalšieho predstaviteľa opozície Andreja Fatejeva Jednotné Rusko získalo iba 12 z celkového počtu 37 kresiel v mestskom zastupiteľstve.

V Novosibirsku proti Jednotnému Rusku kandidovala aliancia “Novosibirsk 2020”, ktorú vedie šéf tamojšej Navaľného kancelárie Sergej Bojko. Ten sa podľa Reuters takisto stal novým poslancom tamojšieho zastupiteľstva.

Navaľnyj a jeho spolupracovníci Rusov vyzývali, aby volili “takticky” a podporili najsilnejšieho kandidáta proti kandidátom Jednotného Ruska.

Mimovládna organizácia Golos (Hlas), ktorá pravidelne monitoruje voľby v Rusku dosiaľ eviduje približne 1000 sťažností na priebeh hlasovania. Organizácia takisto uvádza, že niektorým jej zamestnancom bolo znemožnené vykonávať svoju prácu.

Oficiálne výsledky by mali byť známe neskôr v pondelok, píše agentúra TASS.

- Reklama -

1 komentár

  1. Žiadne prekvapenie!!! RasPutin furt Putin!!! Darmo, je to pán štátnik!!! Za pôsobenia Putina Rusko posilnilo. K Rusku opäť vracajú zblúdene štáty, alebo teda aspoň ich časti, aby som bol presnejší. Rusko dokonca si začalo samo dorábať mnohé potraviny, ktoré si pred tým dovážalo. Dnes ich dokonca už vyvážajú. Už to nie sú iba zbrane a energia. Rusko pod vedením Putina začalo z obnovou zlatého štandardu!!! Rusko sa aktívne podielalo na založení zoskupenia BRICS a tak isto aj banky AIIB!!! Pomaly odstraňujú dolár ako platidlo vo vzájomnej obchodnej politike. Začínajú prechádzať na platbu v národných menách. Do cca 10 rokov bude US $ mimo hru!!! Čínsky Juan bude ďalšou medzinárodnou menou. Zdá sa, že zatiaľ všetko ide podľa plánu. Asi tak!!!

Comments are closed.