V Katare sa začali mierové rokovania afganskej vlády a Talibanu

1
Talibanská delegácia prichádza na mierové rozhovory medzi afganskou vládou a militantným hnutím Taliban 12. septembra 2020 v Dauhe. Foto: TASR/AP

V katarskej metropole Dauha sa v sobotu začali mierové rozhovory medzi afganskou vládou a militantným hnutím Taliban, zamerané na ukončenie 19 rokov vojny v stredoázijskej krajine. Informovala o tom agentúra AFP.

Vôbec prvé rozhovory afganskej vlády s Talibanom, ktorý dlhé roky dialóg s Kábulom odmietal, sú súčasťou dohody, ktorú vo februári v Dauhe podpísali s Talibanom Spojené štáty. Vnútroafganské rokovania sú dôležité pri úsilí o dosiahnutie trvalého mieru v Afganistane, ktorý by umožnil odchod jednotiek USA a NATO, píše agentúra AP.

Historická dohoda USA s Talibanom počíta s tým, že Washington do budúceho roka výmenou za bezpečnostné záruky stiahne všetkých svojich vojakov z Afganistanu. Afganská vláda sa zaviazala prepustiť 5000 zadržiavaných členov Talibanu a tí zase 1000 zajatých príslušníkov bezpečnostných síl.

Na sobotňajšej úvodnej ceremónii, ktorú otvoril katarský minister zahraničných vecí šejk Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání, sa okrem delegácií Talibanu a afganskej vlády zúčastnili šéf americkej diplomacie Mike Pompeo a osobitný vyslanec USA pre zmierenie v Afganistane Zalmay Khalilzad.

Pompeo už v piatok obom stranám odkázal, že historickú šancu ukončiť štyri desaťročia vojen a krviprelievania v Afganistane “nesmú premrhať”.
Hlavný vyjednávač afganskej vlády v sobotu poďakoval Talibanu za “ochotu rokovať”.

“Môžem vám s presvedčením povedať, že dejiny našej krajiny si budú dnešok pamätať ako koniec vojny a utrpenia nášho ľudu,” vyhlásil bývalý minister zahraničných vecí Abdulláh Abdulláh.

Obe strany sa na rokovaniach pokúsia vyriešiť náročné otázky, ku ktorým patria podmienky trvalého prímeria, práva žien a menšín či odzbrojenie desaťtisícov bojovníkov Talibanu i rôznych milícií vojenských vodcov, z ktorých sú viaceré spojencami vlády. Očakáva sa, že témou budú aj ústavné zmeny a deľba moci, no tiež plán obnovy Afganistanu.

- Reklama -

1 komentár

  1. Západ nás klamal celú tú dobu? Veď kde sa podelo prehlásenie USA, že s teroristami sa nevyjednáva? Ahá už to chápem, teroristi a teroristi môžu predsa medzi sebou spolu vyjednávať, že? O tom predsa reč nebola. Aj toto je dôkaz, že USA sú teroristický štát. Zarážajúce na tom je, že BR OSN sa iba nemo prizerá na zverstvá ktoré páchajú USA a to za výdatnej pomoci svojej teroristickej organizácie NATO!!! Tak, že tak. Mysleniu zdar!!!

Comments are closed.