Počet prípadov nákazy na utečeneckom Lesbose sa zdvojnásobil

0
Utečenecký tábor Moria na gréckom ostrove Lesbos. Foto: TASR

Počet prípadov nákazy koronavírusom v preplnenom utečeneckom tábore Moria na gréckom ostrove Lesbos sa od pondelka zdvojnásobil na 35. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa miestne úrady.

Na zariadenie bola minulý týždeň uvalená karanténa po tom, čo bola potvrdená nákaza novým koronavírusom u 40-ročného žiadateľa o azyl.

Zdravotnícke orgány vykonali v Morii už približne 2000 testov a všetkých 100 zamestnancov zariadenia malo negatívny nález.

Migrantov s pozitívnym testom presunuli do oddeleného priestoru, pričom v súčasnosti vykazuje symptómy ochorenia COVID-19 len jeden z nich.

Migranti sa zhromažďujú, zatiaľ čo policajti hliadkujú pred bránou v utečeneckom tábore Moria na gréckom ostrove Lesbos Foto: TASR

Od 1. marca smerujú všetci migranti, ktorí dorazia na Lesbos automaticky do karantény mimo hlavných táborov.

Tábor Moria je prechodným domovom pre viac ako 12 000 ľudí, čo štvornásobne prevyšuje jeho kapacitu. Stredisko je častým terčom kritiky ľudskoprávnych organizácii, ktoré varujú, že kvôli zlým podmienkam v zariadení je nemožné dodržiavať bezpečné odstupy a základné hygienické opatrenia.

V pondelok grécka vláda uviedla, že uvalila karanténu na ďalšie tri zariadenia pre migrantov v oblasti Atén.

Grécko v poslednej dobe zažíva prudký nárast infekcii koronavírusom, v utorok orgány oznámili 169 nových prípadov. Krajina celkovo od začiatku pandémie eviduje už 11 832 nakazených a 290 úmrtí.

- Reklama -