VIDEO To nedáva logiku. Obžaloba ponúkla sieť dôkazov postačujúcich na uznanie viny, vysvetľuje Lipšic

1
Na snímke Daniel Lipšic, právny zástupca poškodených Kuciakovcov, po rozsudku v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Advokát Daniel Lipšic je presvedčený, že obžaloba ponúkla sieť nepriamych dôkazov, ktoré postačovali na uznanie viny. Tie boli nepriestrelné, logicky ucelené a nespochybniteľné. Uviedol to v reakcii na rozsudok súdu vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.  

Prvostupňový rozsudok považuje Lipšic za vecne nesprávny. Spor sa presúva na Najvyšší súd SR a verí, že ten rozhodne spravodlivo.

Lipšicovi sa zdali niektoré veci v rozsudku nelogické. Priblížil, že súd uložil rozhodnutie o vine Tomáša Sz. na základe výpovede Zoltána Andruskóa. “Súd vtedy uveril Andruskóovi pri usvedčovaní Tomáša Sz., ale neuveril mu pri usvedčovaní Mariana K. a Aleny Zs. To nedáva logiku a je to v rozpore s ustanovenou súdnou praxou,” podotkol.

Na snímke Marian K. po rozsudku v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 3. septembra 2020. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Súd hovorí, že Alena Zsuzsová a Marian Kočner sa pravdepodobne stretli deň po vražde, pokračuje Lipšic. Na stretnutí mala byť prebratá hotovosť pre vykonávateľa vraždy. Poukazuje na to, že obaja stretnutie popierajú. “Z akého dôvodu ho popierajú, ak by to malo byť len nezáväzné stretnutie na káve?” pýta sa advokát.

K sledovaniu novinárov malo prísť na základe pokynu od Kočnera, tvrdí súd. Ten to doteraz popiera aj napriek svedeckým výpovediam. Úvaha súdu, že Andruskó mohol mať fotografie z iného zdroja ako od Kočnera a Zsuzsovej, je podľa Lipšica špekulatívna.

“Je potrebné dokázať vinu mimo rozumných pochybností, nie mimo akejkoľvek špekulatívnej povinnosti. Reťazec nepriamych dôkazov podľa mojej mienky vyvoláva istotu, že žiaden iný alternatívny priebeh skutkového deja, vrátane objednávky, byť nemohol,” poznamenal.

Lipšic už vo štvrtok predpoludním pred novinármi uviedol, že “dnes nebude finálne rozhodnutie”:

Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku vo štvrtok oslobodil spod obžaloby v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú. Obžalovaného Tomáša Szaba súd uznal vinným a vymeral mu trest 25 rokov odňatia slobody. Rozsudok nie je právoplatný.

- Reklama -

1 komentár

  1. Chu. Maj Lip_šic sa zamotáva, ako sa len patrí. Kto tu špekulatívne podsúval dôkazy boli práve on a prokurátor. Vysvetľovať súdu a spájať telefonovanie cez threemu o snežení a bolesti zubov z vraždou? A tárať o šifre? To je podla tohoto idi. Ota dôkaz? Dôkaz pred súdom, ktorý by mal usvedčiť niekoho zo zosnovania vraždy? To hádam nemyslí vážne tento chudák. Ha, ha, ha … Alebo toto? Citujem: Súd hovorí, že Alena Zsuzsová a Marian Kočner sa pravdepodobne stretli deň po vražde, pokračuje Lipšic. Na stretnutí mala byť prebratá hotovosť pre vykonávateľa vraždy. Koniec citátu. Aby súd mohol niečo takéto brať v úvahu, tak by tam nesmelo byť použité slovné spojenie SA PRAVDEPODOBNE STRETLI; MALA BYŤ PREBRATÁ HOTOVOSŤ!!! Ale muselo by tam byť jasne napísané ” STRETLI SA; BOLA PREBRATÁ HOTOVOSŤ “!!! Inak sú to iba dohady a špekulácie!!! A tu zase platí a je záväzné pre všetkých sudcov “in dubio pro reo”!!! Tak, že tak!!! Mysleniu zdar!!!

Comments are closed.