Médiá vyvolali dojem, že prípad je jasný. Žitný reaguje na verdikt pezinského súdu, varuje pred politickými čistkami

2
Milan Žitný (Autor: Milan Žitný)

V právnom štáte by nemali dojmy stačiť k odsúdeniu páchateľov a posledné slovo v prípade obžalovaných v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej bude mať aj tak Najvyšší súd SR. Uviedol pre TASR bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Reagoval tak na rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý vo štvrtok oslobodil podnikateľa Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú spod obžaloby v kauze vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice Kušnírovej.

Žitný: Ak nie sú dôkazy o vine presvedčivé, obžalovaného musí súd oslobodiť

“V každom takomto prípade sa žiada zachovať si chladnú hlavu a nechať emócie bokom. Slovo bude mať ešte Najvyšší súd SR, ktorý buď potvrdí rozsudok, alebo nie. A nech už bude mať akýkoľvek právny názor na vec, treba to rešpektovať,” zdôraznil Žitný.

Na snímke Marian K. po rozsudku v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 3. septembra 2020. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Podľa jeho názoru však oslobodzujúci rozsudok neprekvapil nikoho, kto zaznamenal, že tvrdeniu odsúdeného Zoltána Andruskóa o Marianovi Kočnerovi, ako o objednávateľovi vraždy, chýbajú presvedčivé a nespochybniteľné dôkazy, ktoré by to potvrdili.

“Médiá, ktoré z rozhorčenia i z obáv, aby sa už neopakoval podobný prípad, vyvolali chtiac-nechtiac vo verejnosti dojem, že prípad je jasný a vinníci budú odsúdení. V právnom štáte ale dojmy k odsúdeniu nestačia. My môžeme byť jednoznačne presvedčení o vine obžalovaných, nestranný súd však musí vychádzať zo zásady, že ak nie sú dôkazy o vine presvedčivé, jednoznačné, obžalovaného musí oslobodiť,” povedal Žitný.

Analytik varuje pred politickými čistkami

Podľa jeho vyjadrenia, pokiaľ budú silnieť hlasy, aby za tento rozsudok nasledovali politické čistky v polícii, prokuratúre a súdnictve, bude sa Slovensko od zásad právneho štátu iba vzďaľovať.

- Reklama -

2 KOMENTÁRE

  1. Polícia by sa mala teraz začať venovať aj tým, čo zo spisu vynášali. A mali by si podať aj novinárov, ktorí písali o prípade, ktorý nebol ešte ukončený. Takto to predsa nemôže pokračovať!!! Kto vynášal zo spisu? Ako to, že súd nevydal predbežné opatrenie a zákaz publikovania o tomto prípade? To čo robili kompetentný? Iba sa prizerali na ten chaos? Či ako? Stačilo iba vydať stanovisko o marení vyšetrovania a to je už trestný čin!!! Tým pádom by polícia mala voľné ruky a mohla by zasiahnuť voči novinárom a aj novinám, ktoré by tento zákaz publikovania porušili!!! Tým by nebolo ohrozené právo na informácie lebo tie by čitatelia dostali. Ale až po ukončení vyšetrovania a vynesenia rozsudku!!! Tak, že tak!!! Mysleniu zdar!!!

Comments are closed.