Podľa Trumpa boli násilné protesty v Kenoshi “domáci terorizmus”

0
Na snímke po tom, čo americký prezident Donald Trump navštívil v utorok protestmi zasiahnuté mesto Kenosha v štáte Wisconsin, jeho ulice opäť zaplavili demonštranti v noci na 2. septembra 2020. Foto: TASR/AP

Americký prezident Donald Trump v utorok počas návštevy protestmi zasiahnutého mesta Kenosha v štáte Wisconsin vyhlásil, že tamojšie nedávne demonštrácie proti polícii boli činmi “domáceho terorizmu” páchanými násilnými davmi. Informovala o tom agentúra AFP.

„Toto nie sú činy pokojného protestu, ale v skutočnosti je to domáci teror,” povedal Trump pri zmienke o niekoľkých nociach demonštrácií z minulého týždňa, ktoré sa konali po tom, ako policajti v Kenoshi 23. augusta postrelili Afroameričana. V meste neskôr obvinili 17-ročného mladíka zo zastrelenia dvoch demonštrantov 25. augusta.

Demonštranti reagujú počas minúty ticha v rámci protestov v meste Kenosha, v americkom štáte Wisconsin 26. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Trump zavítal do mesta vo Wisconsine – štáte, ktorý je dôležitým “bojiskom” v novembrových prezidentských voľbách – napriek varovaniam niektorých demokratických lídrov, že návšteva kontroverzného prezidenta by mohla podnietiť napätie.

Trump sa v rámci návštevy stretol v miestnej strednej škole s policajnými predstaviteľmi. Šéf Bieleho domu sa podľa agentúry AP snaží ukázať ako priateľ polície a zahnať demokratov do defenzívy. Sám vyhlásil, že do Kenoshe prišiel, aby poďakoval mužom zákona, a odsúdil ničenie majetku počas nedávnych protestov.

Po Trumpovom odchode pokračovali demonštrácie

Viac ako 100 ľudí nasledovalo muža s megafónom, ktorý okrem iného kričal: „Zatknite policajtov”. Protest napokon utíchol.

Na snímke po tom, čo americký prezident Donald Trump navštívil v utorok protestmi zasiahnuté mesto Kenosha v štáte Wisconsin, jeho ulice opäť zaplavili demonštranti v noci na 2. septembra 2020. Foto: TASR/AP

Po tom, čo americký prezident Donald Trump navštívil v utorok protestmi zasiahnuté mesto Kenosha v štáte Wisconsin, jeho ulice opäť zaplavili demonštranti, informovala v stredu agentúra AP.

Ešte predtým demonštranti obkľúčili muža, ktorý bol podľa nich členom belošskej nacionalistickej skupiny. Policajti muža rýchlo odtiahli preč a proti jednej žene použili paprikový sprej.

Niekoľko stoviek prívržencov a neprajníkov Donalda Trumpa sa zhromaždilo na križovatke v centre mesta a navzájom na seba kričali, k násilnostiam však nedošlo.

- Reklama -