Ústava sa má viac používať, než novelizovať, tvrdí predseda Súdnej rady Mazák

0
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák. Foto: TASR

Ústava sa má viac používať, než novelizovať. Pri príležitosti Dňa ústavy to pre TASR uviedol predseda Súdnej rady SR a bývalý šéf Ústavného súdu SR Ján Mazák. Nie je nadšený, že sa Ústava SR ako základný zákon štátu mení takmer na každej schôdzi Národnej rady (NR) SR. Vzhľadom na to, že sa blížime k viac ako 20 zásahom do základného zákona štátu, sa nazdáva, že by sa už malo uvažovať nad prijatím novej ústavy.

„Do základného zákona štátu sa vstupuje alebo malo by sa vstupovať len vtedy, ak už platné znenie neposkytuje absolútne žiadnu oporu na riešenie zásadného, ústavného problému fungovania štátu a spoločnosti. Ústava sa má viac používať, než novelizovať,” uviedol pre TASR Mazák.

Na otázku, čo by malo byť prioritami vládnej väčšiny pri ústavných zmenách, odpovedal, že to zrejme budú oblasti z programového vyhlásenia vlády, ku ktorým patrí aj justícia. Iniciatívu koalície zaoberať sa zmenami v justícii hodnotí kladne, poukázal na nedôveru v súdnictvo.

„Napriek tomu, že existujú určité pochybnosti o spôsobe, akým sa vládnuca väčšina chce vyrovnať s morálne a odborne rozkolísaným prostredím na súdoch, medzi sudcami a pri výkone súdnej moci,” povedal. Za lepšie považuje váhanie o navrhovaných ústavných a zákonných opatreniach než ničnerobenie alebo “platonické, kozmetické úpravy, ktoré nikdy nič neriešia”.

- Reklama -