Od soboty fungujeme na ekologický dlh. Jeho zníženie nemá byť v dôsledku pandémie, upozorňuje prezidentka

1
Zuzana Čaputová, prezidentka SR. Foto: Facebook/Zuzana Čaputová

Ekologický dlh je možné znížiť, nemá to byť však v dôsledku globálnej pandémie, ale prostredníctvom transformácie výroby a pozitívnych zmien v spotrebe. Na sociálnej sieti to zdôraznila prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá reagovala na fakt, že od soboty funguje svet na ekologický dlh.

Ide o dátum, keď ľudstvo vyčerpalo všetky prírodné zdroje, ktoré je zem schopná nahradiť za jeden rok. V porovnaní s rokom 2019 sa tento deň posunul o tri týždne.

„Bola by to výborná správa, keby to bolo zmenou postoja ľudstva k ochrane planéty a nie výsledok obmedzenia dopravy, výroby a ďalších ľudských činností počas pandémie,” upozornila Čaputová, ktorá zdôraznila spoločnú zodpovednosť za budúcnosť.

https://www.facebook.com/zcaputova/posts/1505528422988470

„Je našou povinnosťou žiť tak, aby sme nezvyšovali ekologický dlh, ktorý zdedí generácia po nás,” uviedla hlava štátu.

O 22. auguste ako tohtoročnom dni, odkedy funguje svet na ekologický dlh, informovala slovenská pobočka Svetového fondu na ochranu prírody (WWF).

„Dôvodom posunu v porovnaní s minulým rokom sú celosvetové opatrenia počas pandémie nového koronavírusu, konkrétne pokles emisií CO2 z využitia fosílnych palív a pokles ťažby dreva,” ozrejmila. Pripomína zároveň, že slovenský deň vyčerpania prírodných zdrojov nastal už 21. mája.

- Reklama -

1 komentár

  1. Tie progresívne táraniny by si mohla odpustiť. Podľa podobných alarmistov, svet už dávno mal skolabovať. Lenže ľudská tvorivosť nepozná hranice a poradí si s každým problémom. Pani prezidentka, doba kamenná neskončila preto, lebo došli kamene. Toto majte na pamäti a zbytočne nestresujte mládež, ktorá začína pochybovať o zmysle svojej budúcnosti.

Comments are closed.