Kauza Veľký Slavkov: Gál ako minister presadil protischránkový zákon. Dnes zastupuje schránkovú firmu súdiacu sa so štátom

1
Žalobcu Digital Floor Ltd. zastupuje bývalý minister spravodlivosti Gábor Gál. Foto: TASR

Neuveriteľné! Pár mesiacov po odchode z funkcie ministra spravodlivosti Gábor Gál, ktorý presadil novelu protischránkového zákona, nemá zábrany a uzavrel zmluvu o zastupovaní so spoločnosťou z Veľkej Británie Digital Floor Ltd. Bude ju právne zastupovať v spore proti štátnemu Slovenskému pozemkovému fondu v kauze Veľký Slavkov, britská firma totiž odkúpila pohľadávku od cyperskej schránky Delmeza Limited.  Už tento piatok (21. 8.) bude exminister Gál na Okresnom súde v Prešove v mene schránkovej spoločnosti žiadať od SPF vyše 60,408 miliónov eur.

ParlamentneListy.sk majú k dispozícii splnomocnenie, ktoré Gál s firmou Digital Floor podpísal len pred pár dňami, presne 13. 8. 2020. Čo tohto politického bojovníka, ktorý ako  minister predložil v parlamente novelu protischránkového zákona, motivovalo k podpisu? „Prepáčte, mám veľa práce, nemôžem hovoriť,” vyhlásil Gál, akonáhle sme sa predstavili. 

Splnomocnenie na zastupovanie, ktoré podpísal Gábor Gál 13.8.2020. (Foto: ParlamentneListy.sk)

Tomu rozumieme, v piatok ide zastupovať spor, ktorý sa začal ešte počas druhej Dzurindovej vlády. Vtedajší riaditeľ SPF František Hideghéty mal prisľúbiť cyperskej spoločnosti Ermanno Trade&Invest, že získa pozemky v 2. stupni ochrany prírody s rozlohou 200 hektárov vo Veľkom Slavkove, vo Vysokých Tatrách.

Keď bol Hideghgéty na dovolenke, jeho námestník, nominant HZDS Branislav Bríza, podpísal 10. apríla 2007 zmluvu, na základe ktorej sa vlastníkmi lukratívnych pozemkov stali reštituenti z východného Slovenska a nie cyperská firma.

Reštituenti pozemky potom predali za mimoriadne nízku sumu, ktorá zďaleka nekopírovala trhovú cenu, spoločnosti GVM. A cyperská firma? Podľa SPF nezáväzný prísľub brala ako  záväzný a zažalovala SPF o náhradu škody vo výške 100 miliónov eur, pretože im vraj ušiel zisk a prišli aj o investície do projektu.

Bývalý riaditeľ SPF František Hideghéty, ktorý mal cyperskej firme pozemky prisľúbiť. Blízky človek Bélu Bugára, v strane mal vraj vplyv ako predseda predstavenstva a riaditeľ Slovnaftu Oskar Világi. Foto: TASR

Celkovo podala schránková firma tri žaloby na SPF. Dve vlani Okresný súd v Prešove zamietol, v jednom prípade sa firma, ktorej pohľadávky dnes vlastní spoločnosť Digital Floor, odvolala. Tretí prípad o najvyššiu sumu, takmer 60,5 milióna eur, je na súde a Digital Floor bude zastupovať práve exminister Gábor Gál. 

Stihol sa za tých pár dní vôbec pripraviť na pojednávanie? A prečo človek, ktorý sa politicky angažoval v protischránkovom zákone, zastupuje schránkovú firmu?

„Už nie som minister, som advokát,” povedal Gál pre ParlamentneListy.sk, a tým sa jeho vyjadrenie k téme skončilo. 

Čo na to hovorí Gálova nástupkyňa, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková? Ona sama sa postarala, aby sa jej advokátska kancelária vzdala klientov, ktorí sa súdia s ministerstvom spravodlivosti.

„Všeobecne možno povedať, že keď raz človek vstúpi do verejnej funkcie, sú na neho kladené vyššie morálne štandardy aj po skončení tejto funkcie,” uviedla v stanovisku pre ParlamentneListy.sk ministerka Kolíková a doplnila: „S tým sa musí každý vyrovnať sám.”

Nadšená z Gálovej  zmeny však asi nie je. Na otázku, či takéto správanie exministra neznižuje dôveru verejnosti v justíciu, keď pár mesiacov po odchode z funkcie poprie, čo predtým presadzoval, Kolíková uviedla: „Zaiste od toho, ako sa v kritickej situácii daná osoba bude správať, závisí aj zvýšenie alebo zníženie dôvery v inštitúcie, ktoré takáto osoba zastupovala.“

„Keď raz človek vstúpi do verejnej funkcie, sú na neho kladené vyššie morálne štandardy aj po skončení tejto funkcie,” myslí si ministerka Kolíková (vpravo). Gábor Gál (vľavo) Foto: TASR

Tento prípad bude zaujímavý nielen pre 60 miliónov zo štátneho rozpočtu pre schránkovú firmu alebo pre exministra Gála na súde…

Ďalší, kto mal málo času na prípravu a ako je verejnosti známe, zastupuje SPF a mal by byť na pojednávaní, je JUDr. Michal Miškovič. Toho v súčasnosti napáda Smer-SD ako advokáta, ktorý zastupuje štát v príliš mnohých organizáciách a inštitúciách a chce pre neho odvolávať ministra financií Eduarda Hegera (OĽaNO). Heger Miškoviča bráni, že pomáha ako jeho poradca na ministerstve financií naopak šetriť štátu peniaze.

- Reklama -

1 komentár

  1. Aj tak sa dá!!! Najskôr ich pripraví o kšeft a následne ich ide zastupovať, že sa na tom spolu nabalia. Tomu sa hovorí prachy zadara. Pekný tunel!!! Mysleniu zdar!!!

Comments are closed.