Sledujeme len slepé kopírovanie cudzích názorov. Nemali by sme zasahovať do záležitostí Bieloruska, tvrdí Fico

1
Na snímke poslanec Národnej rady (NR) SR Robert Fico (Smer-SD) Foto: TASR

Slovensko by nemalo zasahovať do vnútorných záležitostí Bieloruska, uviedol to vo videu na sociálnej sieti bývalý premiér Robert Fico (Smer-SD). Ako tvrdí, je potrebné nechať na Bielorusoch, aby sa rozhodli, čo si želajú.

V zahraničnej politike súčasnej vlády sa podľa Fica suverenita vytráca.

„Sledujeme len slepé kopírovanie cudzích názorov. Už som odsúdil násilie proti protestujúcim v Bielorusku, tak ako som ho tvrdo kritizoval pri pohľade na ulice vo Francúzsku, Španielsku a iných vyspelých demokraciách. Do vnútorných záležitostí Bieloruska jednostrannou podporou politickej opozície by ale Matovič, Korčok a ďalší nemali zasahovať,” poznamenal Fico.

„V Bielorusku vidím pokus o realizáciu modelu, ktorý sa použil na Ukrajine, ale prvky, ktorého sme videli aj na Slovensku, kde došlo k hrubému politickému zneužitiu vraždy novinára a jeho pamiatky na útok proti legitímnej vládnej moci,” tvrdí predseda Smeru-SD.

Situáciu v Bielorusku podľa neho nevyriešia ani medzinárodné sankcie voči tejto krajine.

„Sankcie nikdy nefungovali a len strpčujú život ľuďom a zvyšujú napätie. S Bieloruskom treba viesť normálny politický dialóg a vyjsť mu v ústrety poskytnutím medzinárodných sprostredkovateľov a nie zákazov dovozu alebo vývozu tovaru, či zákazom pohybu vybraných osôb,” povedal Fico. Podľa neho vládna koalícia na Slovensku “deklasuje právny štát a demokraciu”.

Vláda SR prijala v stredu stanovisko k aktuálnej situácii v Bielorusku. Slovensko bude na pôde Európskej únie podporovať rozhodnutia o cielených a reštriktívnych opatreniach voči osobám zodpovedným za násilie na občanoch Bieloruska protestujúcich proti nedodržiavaniu občianskych a ľudských práv. Rovnako sa zasadí za mobilizáciu všetkých nástrojov podpory občianskej bieloruskej spoločnosti a bude podporovať úsilie medzinárodného spoločenstva zastaviť eskaláciu napätia v Bielorusku.

- Reklama -

1 komentár

  1. Dobre povedal!!! Tu je jasne vidieť, že Fi_co je to pán štátnik. Jeho vyjadrenia sú na úrovni. Nik s roduverných Slovákov sa za jeho správanie a vyjadrovanie nemusí hanbiť, ako je to v prípade toho šaša Mat_oviča čo sa dostal k postu premiéra, ako slepé kura k zrnu. Ale ľudia rozhodli, čo si zvolili to majú. Dobre im tak. Majú teraz vládu akú si zaslúžia. Tak nech si ku užijú, kým sa dá. Ha, ha, ha …

Comments are closed.