Bielo – červený Bratislavský hrad. Vyjadrujeme spolupatričnosť s bieloruským ľudom, ktorý sa búri, uviedol predseda NR SR

0
Bratislavský hrad, ktorý je nasvietený symbolicky na bielo-červeno na znak solidarity s protestujúcimi občanmi Bieloruska. Foto: TASR

Rozsvietenie Bratislavského hradu symbolicky na bielo – červeno je vyjadrením spolupatričnosti bieloruskému ľudu. Vyhlásil to predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) v utorok večer po vysvietení Bratislavského hradu vo farbách historickej vlajky Bieloruska.

„Symbolickým gestom vyjadrujeme spolupatričnosť s bieloruským ľudom, ktorý sa aktuálne búri proti diktátorovi (Alexandrovi – pozn. TASR) Lukašenkovi, ktorý flagrantne porušil všetky ľudské práva,” skonštatoval Kollár.

Slovensko týmto gestom podľa neho vysiela signál, že myslí na všetkých ľudí v Bielorusku bojujúcich za slobodu, demokraciu a za svoje občianske a ľudské práva.

„Som presvedčený, že náš odkaz a podpora sa dostane k demonštrantom, ktorí vyjadrujú občiansku statočnosť,” poznamenal Kollár. Verí, že sa v Bielorusku začne písať nová história.

Podpredseda NR SR Milan Laurenčík (SaS) podotkol, že Bielorusko nie je taká vzdialená krajina, aby nám mohlo byť jedno, čo sa v nej deje. Symbolickým vysvietením Bratislavského hradu krajina vyjadruje podľa neho bieloruskému ľudu podporu a solidaritu. Podľa podpredsedu NR SR Juraja Šeligu (Za ľudí) ukazujeme, “že celý západný svet stojí na strane slobody a demokracie” a Slovensko sa stavia na stranu slobodných občanov.

Úradujúci prezident Bieloruska Alexandr Lukašenko vo voľbách z 9. augusta podľa oficiálnych výsledkov získal 80,1 percenta hlasov, jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská 10,12 percenta. Cichanovská i zvyšní kandidáti odmietli uznať výsledky týchto volieb, ktoré považujú za nespravodlivé.

Následné masové protesty vyústili do tvrdých zásahov bieloruských bezpečnostných síl voči demonštrantom. Zranenia utrpeli stovky policajtov a protestujúcich, a viac ako 6000 osôb bolo zadržaných.

- Reklama -