Chcú to, čo každý človek – nezávislosť a slobodu, uviedol Pompeo na adresu Bielorusov

1
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo (vpravo) a poľský premiér Mateusz Morawiecki prichádzajú na stretnutie 15. augusta 2020 vo Varšave. Foto: TASR/AP

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v sobotu vystúpil na tlačovej konferencii vo Varšave, kde po rokovaniach s kolegom Jacekom Czaputowiczom zhodnotil svoju návštevu Poľska s tým, že obe krajiny sú hrdé na sobotňajší podpis dohody o posilnení vojenskej spolupráce. Tá otvára cestu pre premiestnenie časti amerických vojakov z Nemecka do Poľska. Informácie priniesla tlačová agentúra PAP.

Pompeo, ktorý okrem iných tém diskutoval s poľskými predstaviteľmi aj o súčasnej situácii v Bielorusku, vyhlásil, že administratíva USA vedie s európskymi partnermi konzultácie o Bielorusku.

Šéf americkej diplomacie povedal, že USA monitorujú vývoj v Bielorusku, lebo chcú pomôcť jeho ľudu, ktorý sa snaží dosiahnuť nezávislosť a slobodu. „Chcú to, čo každý človek,” uviedol.

Pompeo dodal, že ho potešilo, keď sa dozvedel o prepustení niektorých zatknutých protestujúcich v Bielorusku, ale zdôraznil, že na vyriešenie situácie to nestačí.

O nedeľných prezidentských voľbách v Bielorusku, ktoré vyvolali masové protesty, Pompeo vyhlásil, že neboli čestné a že USA a európske štáty chcú Bielorusom pomáhať v budovaní slobodnej a demokratickej krajiny.

Pompeo sa vyjadril aj k Dohode o posilnení obrannej spolupráce (EDCA), ktorá stanovuje právny rámec prítomnosti ďalších amerických vojakov na poľskom území a ktorú v sobotu podpísal spolu s ministrom obrany Mariuszom Blaszczakom v prezidentskom paláci vo Varšave za prítomnosti poľského prezidenta Andrzeja Dudu. Pompeo na tlačovej konferencii povedal, že USA a Poľsko sú hrdé na túto dohodu. Pripomenul, že dokument umožňuje zvýšiť počet približne 4500 amerických vojakov v Poľsku asi o 1000.

Na sobotu tiež pripadlo 100. výročie Bitky o Varšavu, počas ktorej v roku 1920 mladá Poľská republika ubránila svoju nezávislosť a zastavila ťaženie ruských boľševikov do západnej Európy. Pompeo povedal, že táto bitka je jedným z mnohých hrdinských činov Poliakov, ktorými sa v 20. storočí preslávili.

Americký minister tiež spomenul na august pripadajúce 76. výročie Varšavského povstania z roku 1944 proti nemeckým okupantom a aj 40. výročie založenia nezávislých odborov Solidarita, ktoré nakoniec zvrhli komunistický režim v Poľsku.

Takisto sa poďakoval poľskému ministrovi zahraničných vecí Czaputowiczovi za jeho doterajšiu prácu a zablahoželal prezidentovi Dudovi k jeho nedávnemu znovuzvoleniu.

Pompeo sa v sobotu už skôr rozprával s Dudom aj s poľským premiérom Mateuszom Morawieckým.

Návštevou Poľska ukončil šéf americkej diplomacie cestu po štyroch krajinách strednej a východnej Európy, počas ktorej zavítal aj do Českej republiky, Slovinska a Rakúska.

- Reklama -

1 komentár

  1. 1683 Sobieski ubránil Viedeň pred islamom a pozrite sa, kam sme to dopracovali. Čiže tadiaľto cesta nevedie. Predaj zbraní a vojny… Už je škoda nad politikmi strácať slová.
    Mt 12, 36 No hovorím vám: Ľudia sa budú v deň súdu zodpovedať z každého daromného slova, ktoré vyslovia.

Comments are closed.