Ekonóm Šebo: Matovič sa teší, že štátu nevznikol dlh 14, ale “iba” 12 miliárd eur? Vláda je v takom obrovskom zadlžení, že sa z toho budeme vyhrabávať desiatky rokov

1
Ján Šebo, ekonóm, analytik. Foto: umb.sk

„Mali by sme byť nešťastní a nie oslavovať. Iste, čakali, že HDP klesne viac, o 14 percent. Ale povedzme si, čo to znamená: ak HDP Slovenska je okolo 100 miliárd, to znamená že štátny rozpočet mal mať sekeru 14  aj niečo miliardy eur a má teda “iba” 12 miliárd.  Veď to je tretina štátneho rozpočtu. To sú katastrofálne čísla,” hovorí o poklese hrubého domáceho produktu v druhom kvartáli o 12,1 percenta ekonóm Ján Šebo. Nerozumie, čomu sa premiér Matovič teší.

Premiér Igor Matovič oznámil, že má prekvapenie a s úsmevom odprezentoval pokles HDP Slovenska v druhom kvartáli o 12,1 percenta. Je to podľa neho prekvapenie pre všetkých okrem vládnej koalície a považuje to za splnenie cieľa  ochrániť firmy a zamestnancov pred ekonomickými dosahmi pandémie nového koronavírusu.  

Oproti tomu, čo sa čakalo, no… 

Ľudia z prvej línie boja proti pandémii dostanú podľa premiéra pre ten úžasný výsledok odmenu, rozdelí sa 50 miliónov eur.

Čo na to povedať? Nerozumiem.

Podľa vás je pokles HDP o 12,1 percenta dôvodom na úsmev? Keď si zoberieme  Maďarsko so 14,5 alebo Rumunsko, ktoré hlási prepad o 12,3, alebo Bulharsko s  prepadom 9,8 percenta – všetky tieto krajiny hovoria o obrovskom prepade ekonomiky, najhoršom za posledné desaťročia a avizujú, ako prepad znížiť.  Premiér Matovič s prepadom 12,1 percenta naopak rozdáva milióny za vynikajúci výsledok. Toto viete nejako na základe vašich skúseností vysvetliť?  

Mali by sme byť nešťastní, a nie oslavovať. Iste, čakali, že HDP klesne viac, o 14 percent. Ale povedzme si, čo to znamená: ak HDP Slovenska je okolo 100 miliárd, to znamená, že štátny rozpočet mal mať sekeru 14 aj niečo miliardy eur, a má teda “iba” 12 miliárd. Veď to je tretina štátneho rozpočtu. Ešte raz – tretina štátneho rozpočtu. To sú katastrofálne čísla. Veď z toho sa, ľudovo povedané, nevyhrabeme ďalších 15 rokov.  

Z politických strán zatiaľ reagoval len Hlas-SD, podľa Pellegriniho je “scestné vytešovať sa z historického prepadu slovenskej ekonomiky”.

Áno, toto nie je dôvod na oslavovanie a ďalšie míňanie. Skôr naopak, treba šetriť na výdavkoch, ktoré nie sú absolútne nevyhnutné. 

Rozumiete, ktorá firma rozdáva a ešte sa teší, keď má stratu 35 percent svojich príjmov? Veď taká firma by skrachovala, pardon za výraz. Čo sa tu dá oslavovať? Dobré je to, že sme očakávali prepad 14 alebo 14,6 podľa toho, či sa pozrieme na Radu pre rozpočtovú zodpovednosť alebo ministerstvo financií, alebo Národnú banku Slovenska… Aj tak, to sú obrovitánske prepady. V histórii samostatnej Slovenskej republiky sme takýto prepad ešte nezažili. 

Všetci si ešte pamätáme uťahovanie opaskov v roku 2009. Viete to porovnať so súčasným stavom? 

V 2009 roku sme spadli o šesť percent a narobilo to strašné veci. Tu sme spadli o 12,1 percenta. To sú obrovské čísla.

A prečo premiér Matovič hovorí o priaznivom výsledku, na základe ktorého vyčlenil 50 miliónov eur pre ľudí, ktorí pomáhali v prvej línii proti pandémii? 

Nechápem to. Možno je to neznalosť alebo neuvedomenie si toho, aký veľký ten problém je. Len ono sa to začne nabaľovať. Jedna vec je spomalenie ekonomiky, druhá vec je, že až štvrťrok alebo polrok na to začne reagovať nezamestnanosť.

Ale my to vidíme už teraz na číslach. Napríklad čísla v prípade vyplácaných dávok sú alarmujúce, veď len za pol roka sa vyplatilo toľko, koľko skoro za celý minulý rok. Takže to sú obrovské sumy. Toto nie je na úsmevy, ale na sadnutie za stôl a začiatok reforiem, kde sa budú sekať všetky nepotrebné výdavky. Treba spraviť všetko preto, aby sa rýchlo rozhýbal súkromný sektor, ktorý by začal produkovať. Táto vláda je v takom obrovskom zadlžení, v takej kríze, že skutočne sa z toho budeme vyhrabávať desiatky rokov.

- Reklama -

1 komentár

  1. Ha, ha, ha … pekne naložil tým de_Bilom čo nám dnes vládnu!!! A hlavne tomu šašovi Mat_ovičovi!!! Boh ochraňuj Slovensko a rodu verných Slovákov!!!

Comments are closed.