Premiér Matovič: Konanie niektorých členov ruskej ambasády nemôže zostať bez následkov

0
Premiér Igor Matovič. Foto: TASR/AP

 Činnosť niektorých členov ruskej ambasády nemôže zostať podľa premiéra Igora Matoviča (OĽANO) bez následkov. Uviedol to na sociálnej sieti s tým, že bol o ich činnosti informovaný pred niekoľkými dňami. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR v pondelok (10. 8.) informovalo, že Slovensko vyhostilo troch ruských diplomatov.

“Keď som bol pred niekoľkými dňami informovaný o činnosti niektorých členov ruskej ambasády či potvrdení zneužitia našich víz na spáchanie zločinu vraždy v Nemecku, rovnako bez zaváhania som vedel, že takéto konanie nemôže zostať bez následkov,” skonštatoval premiér. Dodal, že Slovensko je zvrchovaným štátom “a nie banánová republika, kde sa môžeme vysmievať do tváre diplomatickým pravidlám”.

O čo ide? Podľa riaditeľa tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Juraja Tomagu nie je možné uviesť mená vyhostených diplomatov.

Ich činnosť však bola podľa zistení slovenských spravodajských vložiek v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch, mali pracovať pre ruské tajné služby. “Navyše, došlo k zneužitiu vydaných víz na slovenskom generálnom konzuláte v Petrohrade a v tejto súvislosti bol spáchaný závažný trestný čin na území iného členského štátu NATO a EÚ,” doplnil. Malo ísť o vraždu bývalého čečenského povstalca Zelimchana Changošviliho, ktorý bol podľa všetkého agentom gruzínskej vlády v Berlíne. Za vraždou mala stáť ruská kontrarozviedka – Federálna bezpečnostná služba. Strelec, 39-ročný Rus Roman Davydov sa dostal do schengenu vďaka slovenským vízam, ktoré mu na falošné doklady vydal konzulát v Petrohrade.

Rezort diplomacie informoval, že rozhodnutie o vyhostení padlo minulý týždeň a traja diplomati musia SR opustiť v priebehu tohto týždňa. Moskva akýkoľvek podiel ruskej Federálnej bezpečnostnej služby na vražde rezolútne odmietla. Nemecko vyhostilo v tejto súvislosti pre nedostatočnú spoluprácu pri vyšetrovaní vraždy dvoch ruských diplomatov.

Ruský rezort zahraničia vo vyhlásení uviedol, že ruská strana – ako “tradične” v takýchto prípadoch – zareaguje na základe princípu reciprocity a dá sa teda očakávať vyhostenie slovenských diplomatov.

- Reklama -