Slovensko vyhostilo troch ruských diplomatov. Rusko sa zachová recipročne

1
Budova Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky. Foto: SITA

Aktualizovaná správa

Slovensko vyhostilo troch ruských diplomatov. Pre TASR to potvrdil riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Juraj Tomaga. Upozornila na to televízia Markíza vo svojom večernom spravodajstve.

„Nemôžem uviesť mená pracovníkov ruskej diplomatickej misie, zároveň však potvrdzujem, že bolo prijaté rozhodnutie o vyhostení troch pracovníkov Zastupiteľského úradu Ruskej federácie na Slovensku,” uviedol Tomaga. Rozhodnutie o vyhostení padlo minulý týždeň a traja diplomati musia SR opustiť v priebehu tohto týždňa.

Ako ďalej Tomaga poznamenal, podľa informácií slovenských spravodajských zložiek bola ich činnosť v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch.

„Navyše, došlo k zneužitiu vydaných víz na slovenskom generálnom konzuláte v Petrohrade a v tejto súvislosti bol spáchaný závažný trestný čin na území iného členského štátu NATO a EÚ,” doplnil.

Rezort slovenskej diplomacie zároveň zdôrazňuje, že má záujem o rozvoj bilaterálnych vzťahov s Ruskom.

„Avšak činnosť a pôsobenie ruských diplomatov v SR musí byť v súlade s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch a obvyklými princípmi,” dodal Tomaga.

Rusko na vyhostenie zareaguje recipročne

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok oznámilo, že Moskva bude na vyhostenie svojich troch diplomatov zo Slovenska reagovať recipročne. Informovala o tom agentúra TASS.

Ruský rezort zahraničia vo vyhlásení uviedol, že ruská strana – ako “tradične” v takýchto prípadoch – zareaguje na základe princípu reciprocity.

- Reklama -

1 komentár

  1. Neskutočné, čo všetko ešte asi tak napáchajú títo chumaji čo sa dostali ku moci? Toto je neskutočné!!! Zdá sa, že niekto sa tu začína silou mocou usilovať o to, aby sa na Slovensko nasťahovali okupačné vojská USA!!! Mysleniu zdar!!!

Comments are closed.