Líbyjské úrady zastrelili troch utečencov

0
IIustračná snímka. Na pobreží Líbye vyťahujú z mora mŕtve telá utečencov. Foto: SITA

Líbyjské úrady zastrelili troch utečencov zo Sudánu po tom, ako bolo ich plavidlo zadržané na mori a vrátené späť na pevninu. Informoval o tom v utorok Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

K tragickému incidentu došlo v pondelok večer v prístavnom meste al-Chums, ktoré sa nachádza približne 100 kilometrov východne od líbyjskej metropoly Tripolis.

Niektorí z približne 70 migrantov, ktorých zadržala líbyjská pobrežná stráž, sa po vylodení v Líbyii pokúsili utiecť. Vtedy na nich hliadka začala strieľať.

Podľa UNHCR dve obete zomreli priamo na miestne, tretia podľahla zraneniam pri prevoze do nemocnice. Ďalší dvaja utečenci utrpeli zranenia. Ostatní migranti boli zadržaní a presunutí do väzby, informovala organizácia.

„Je nám ľúto tragickej straty troch životov a voláme po okamžitom vyšetrení” okolností streľby, vyjadrila sa UNHCR.

„Tento prípad jasne dokazuje, že Líbya nie je bezpečným miestom na vylodenie,” uviedol osobitný vyslanec Úradu vysokého komisára OSN pre situáciu v Stredomorí Vincent Cochetel.

„Je potrebné navýšiť pátraciu a záchrannú kapacitu v Stredozemnom mori – cieľom je zvýšiť pravdepodobnosť záchranných operácií, ktoré by mohli skončiť vylodením v bezpečných prístavoch mimo Líbye,” vysvetlil.

Medzinárodná organizácia pre migrantov (IOM) potvrdila incident nezávisle od UNHCR. Taktiež zdôraznila žiadosť Európskej únii a medzinárodnému spoločenstvu, aby “okamžite konali a ukončili vracanie zraniteľných ľudí naspäť do Líbye”.

„Utrpenie migrantov v Líbyi nemožno tolerovať,” vyjadril sa riaditeľ IOM pre misiu v Líbyi Federico Soda. „Použitie nadmernej sily znova vyústilo v straty na životoch,” zdôraznil Soda, podľa ktorého medzinárodné spoločenstvo nevyvíja dostatočné úsilie na riešenie situácie migrantov v Líbyi.  

Zvrhnutie a zabitie dlhoročného líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího počas povstania podporovaného NATO v roku 2011 vyústilo do dlhých rokov zmätkov, ktoré využili prevádzači ľudí a Líbyu zmenili na kľúčovú trasu pre ilegálne pašovanie migrantov do Európy.

- Reklama -