Silné monzúnové dažde v Pakistane si vyžiadali cez víkend päť obetí

0
Na snímke autá jazdia po zapalevej ulici po silnom daždi v Karáči v Pakistane v pondelok 27. júla 2020. Foto: TASR/AP

Päť obetí na životoch si cez víkend vyžiadali silné monzúnové dažde v najľudnatejšom pakistanskom meste Karáči. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

Od začiatku tohtoročného obdobia monzúnových dažďov prišlo v Pakistane o život celkovo už 17 ľudí.

„Je nám ľúto strát na životoch v dôsledku nedávnych dažďov v Karáči,” vyjadril sa guvernér provincie Sindh, kde sa mesto nachádza.

Veľkomesto Karáči má viac ako 15 miliónov obyvateľov, z ktorých väčšina žije v chudobných štvrtiach, tzv. slumoch. Karáči sa každoročne dostáva na titulky médií vďaka takýmto záplavám, spôsobeným zle plánovanou urbanizáciou, upchatým kanalizačným systémom i silnými zrážkami.

Pakistanský meteorológovia predpovedali na tohtoročnú monzúnovú sezónu zvýšenie zrážok i mestských záplav o 20 percent a úrady vyzvali na prijatie preventívnych bezpečnostných opatrení.

Pakistan v ostatných rokoch zaznamenáva čoraz viac záplav, zosuvov pôdy, extrémnych období sucha i smogu, ktorý znižuje kvalitu tamojšieho ovzdušia. Klimatickí experti hovoria, že ide o dôsledok globálneho otepľovania zhoršeného polohou Pakistanu – ležiaceho blízko silne industrializovaných krajín – Číny a Indie.

Motocyklista prechádza zapalevou ulicou po silnom daždi v Karáči v Pakistane v pondelok 27. júla 2020. Foto: TASR/AP
- Reklama -