Poslanci krátko pred piatou ráno ukončili rozpravu k návrhu na vyslovenie nedôvery premiérovi

0
Rokovacia sála NR SR, ilustračná snímka. Foto: TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili v piatok nadránom diskusiu k návrhu na vyslovenie nedôvery premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO). Čaká ich ešte hlasovanie.

Do diskusie sa zapojilo vyše 30 rečníkov, vystúpil premiér, podpredsedovia parlamentu aj ministri. Poslanci na vystúpenia reagovali desiatkami faktických poznámok. Debata trvala približne 15 hodín. Koalícia bránila premiéra, kritizovala opozíciu. Tá poukázala na viaceré dôvody, pre ktoré by Matovič nemal byť vo funkcii.

V závere diskusie vystúpil predkladateľ návrhu Juraj Blanár (Smer-SD). Poznamenal, že diplomová práca nebola jediný dôvod odvolávania premiéra. To, že to nebolo márne podľa neho dokazujú vystúpenia koaličných kolegov. Poďakoval za diskusiu.

Premiér čelí odvolávaniu v NR SR po prvý raz od nástupu do funkcie. Opozícia dala návrh na odvolanie po medializovaní kauzy jeho diplomovej práce. Dôvodov na Matovičov odchod z funkcie vidí viacero, uviedla napríklad neplnenie sľubu premiéra či odchyľovanie sa od programového vyhlásenia vlády.

Opozícia nemá v pléne dostatok hlasov na odvolanie premiéra. Koalícia Matovičov odchod nežiada, deklarovala mu podporu. Návrh by preto v pléne nemal prejsť. Pokiaľ by sa však našlo dosť hlasov a premiér by padol, skončila by aj vláda.

Počas rozpravy poslanci ĽSNS zablokovali rečnícky pult

Poslanci z klubu ĽSNS zablokovali rečnícky pult v pléne Národnej rady (NR) SR. Tvrdia, že ho neuvoľnia, kým sa nevráti do pléna premiér Igor Matovič (OĽaNO). Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) ich vyzval, by nenapínali svaly a uvoľnili pult. Schôdzu prerušil do 23.15 h.

Poslanec Milan Mazurek (ĽSNS) v pléne argumentoval tým, že rovnaký postoj by zaujal aj Matovič, keby bol v opozícii. Chcú, aby bol prítomný pri vlastnom odvolávaní a vrátil sa zo svojho domu v Trnave do parlamentu. Grendel informoval, že premiér je na ceste. Kotlebovcom odkázal, že nie sú “vo fitku”.

Premiér sa potom okolo polnoci vrátil do NR SR na diskusiu k návrhu na jeho odvolanie. ĽSNS tak skončila s blokovaním rečníckeho pultu.

Na snímke sprava poslanci NR SR za stranu ĽSNS Milan Mazurek a Miroslav Suja bránia poslancovi Michalovi Šipošovi (tretí sprava) z OĽaNO v rozprave počas mimoriadnej schôdze. Foto: TASR

Poslanci pokračovali reakciami na vystúpenie Milana Mazureka (ĽSNS), ktorému počas blokovania pultu spustili časomieru. Pôvodne mal síce rečniť predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš, ale ten nebol v sále a tak prišiel na rad Mazurek. Počas 30 minút, ktoré mal na vystúpenie, rečnil krátko. Väčšinu času len blokoval pult. Reagovalo naňho okolo 30 poslancov. Koalícia sa zhodla, že ide o jeho doteraz najlepšie vystúpenie.

Koalícia sa zhodla, že ide o jeho (Mazurekovo) doteraz najlepšie vystúpenie.

Predseda ĽSNS Marian Kotleba poznamenal, že blokovanie schôdze malo význam, pretože v čase, kedy sa poslanci zapájali do diskusie k odvolávaniu premiéra, šéf vládneho kabinetu mohol ísť domov spať. Erik Tomáš (nezaradený) podotkol, že poslanci ĽSNS ukázali štýl Matovičovej opozičnej politiky.

Igor Kašper (Sme rodina) ocenil Mazurekov prejav. Ironicky ho poprosil do budúcna skrátiť vystúpenie.

„Prax robí majstra, ja by som si želal, aby všetky prejavy boli také intelektuálne ako tento,” podotkol Juraj Gyimesi (OĽaNO). Podobne ironické hodnotenie mali viacerí členovia vládnej koalície. Za prejav sa Mazurekovi poďakovali aj Sebastián Kozarec, Tomáš Šudík (obaja OĽaNO) či Peter Pčolinský (Sme rodina).
      

SaS sa postavili za premiéra

Poslanecký klub SaS stojí za premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO). Vyhlásila to predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová v parlamentnej diskusii k návrhu na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády. Jeho prehrešok však zľahčovať nechce.

„Odsudzujem plagiátorstvo v akejkoľvek podobe. Ak systém dovolil zlyhanie, musíme ho zmeniť,” doplnila.

Zdôraznila, že SaS nezatvára oči ani uši pred problémom s diplomovou prácou šéfa vládneho kabinetu. Národná rada by však podľa Zemanovej mala hovoriť o dôležitejších témach, ako sú prachom zapadnuté diplomové práce. Poznamenala, že vláda má pred sebou dôležité úlohy, pád kabinetu preto nepripúšťa.

Opozičný poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) skonštatoval, že SaS by sa nemala vyhovárať na pád vlády, apeloval na jej principiálnosť. Pripomenul, ako SaS žiadala odchod vtedajšieho predsedu Andreja Danka (SNS) pre kauzu jeho rigoróznej práce. Juraj Blanár (Smer-SD) poznamenal, že SaS by mala prehodnotiť postoj odvolávaniu.

Saková v rozprave: Problém je Matovičova túžba po moci

Najväčším problémom pri premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO) je jeho chuť po absolútnej moci. Zatieňuje to v ňom akúkoľvek schopnosť sebareflexie. Vyhlásila to exministerka vnútra Denisa Saková (nezaradená) v diskusii k návrhu na vyslovenie nedôvery premiérovi počas mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR.

„Ľudia si v demokratických voľbách zvolili človeka, do ktorého vkladali nádej. Je to pochopiteľné z viacerých dôvodov. Opotrebovanosť a niektoré problémy bývalých vlád boli živnou pôdou pre tohto obroditeľa, pre tohto spasiteľa morálky, čistoty, spravodlivosti a charakteru,” povedala s tým, že po pár mesiacoch jeho vládnutia nepociťuje z ľudí a jeho víťazstva eufóriu, skôr beznádej a sklamanie.

Poznamenala, že sústredená moc v rukách Matoviča začína byť nebezpečná pre všetkých. Dúfa, že nenastane podobná situácia ako v Nemecku v roku 1938. Miera jeho farizejstva otvára podľa nej niekedy obyčajným ľuďom nožík vo vrecku.

Premiérovi odkázala, že dôsledky jeho plagiátorskej kauzy si ponesie celý život. Prepáčila by mu to, ale s podmienkou, aby sa skúsil ospravedlniť exšéfovi parlamentu Andrejovi Dankovi (SNS) za vyjadrenia k jeho rigoróznej práci.

„Ste na jednej lodi. Skutočne doprajte tomuto národu aspoň trocha nádeje na slušnosť,” doplnila.

Erik Tomáš (nezaradený) podotkol, že ani voliči, ktorí si žiadali zmenu, si ju takto nepredstavovali.

„Stačili štyri mesiace, aby sa verejnosť presvedčila, že tu máme vládu klamárov, amatérov a na jej čele zlodeja,” povedal. Priznal, že za Matoviča vo funkcii premiéra nesú zodpovednosť aj bývalé vlády.

Poslanec NR SR Erik Tomáš. Foto: TASR

Matúš Šutaj Eštok (nezaradený) zdôraznil, že dôvodov na odvolanie premiéra je viacero, nie len jeho diplomová práca. Matovič je, ako tvrdí, podvodník a podvádzal aj pri podnikaní. Navyše podľa neho klamal voličov, pretože neplní svoje predvolebné sľuby. Poukázal napríklad na to, že vláda plánovala odpolitizovať štátnu správu, pričom OĽaNO vybralo prednostov okresných úradov netransparentne.

- Reklama -