Slovenskí europoslanci dohodu lídrov EÚ vítajú, upozornili však na súvislosti

0
Z júlového rozpočtového summitu EÚ. Foto: TASR

Za výbornú správu “pre finančné trhy a tým aj odpich slovenskej a európskej ekonomiky z recesie” označil v utorok poslanec Európskeho parlamentu Robert Hajšel (Smer-SD) dohodu lídrov členských krajín EÚ o sedemročnom rozpočte a mimoriadnom balíku na obnovu a zvyšovanie odolnosti európskej ekonomiky utlmenej koronakrízou.

„Všetky detaily dohody treba poriadne preštudovať, ale už teraz sa dá povedať, že ostatné okolnosti okrem celkového schválenia sa dostali do nepriaznivejšieho alebo negatívnejšieho svetla, ako vyzeral pôvodný návrh Európskej komisie, a ešte viac oproti tomu, čo chcel Európsky parlament,” uviedol Hajšel, ktorý je členom frakcie socialistov a demokratov (S&D) v EP.

Dosiahnutie dohody Hajšel označil za výbornú správu pre Slovensko, “hoci slovenský premiér Igor Matovič odchádza zo samitu so sumou peňazí približne o pol miliardy eur menšou a s výraznejšími povinnosťami”.

Europoslanec Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) zdôraznil, že systém čerpania peňazí zo záchranného plánu bude jednoduchší ako pri klasických eurofondoch.

„Dohoda zo samitu európskych lídrov má zásadné nedostatky, ale je omnoho lepšia, než by sme si pred pár mesiacmi dokázali predstaviť,” uviedol Šimečka z liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE).

Plán označil za “neopakovateľnú šancu na modernizáciu a prechod od montážnych hál k inovatívnej a zelenej ekonomike”. Okrem objemu a spôsobu čerpania zdrojov je podľa Šimečku dôležité aj to, že lídri členských krajín EÚ sa prvýkrát v histórii dohodli na možnosti obmedziť čerpanie fondov pre štáty, ktoré “ohýbajú právny štát a základné hodnoty EÚ”

Europoslanec Vladimír Bilčík (Spolu-OD) z frakcie EPP na sociálnej sieti napísal, že “samit európskych lídrov dopadol lepšie, ako mohol”.

„Samotné vyjednávania a výsledok samitu však ukazujú, že skutočný zápas o modernú Európu, ako aj o moderné, európske a zelené Slovensko nás len čaká,” dodal. Rozpory medzi jednotlivými krajinami sú podľa jeho vyjadrení stále veľké a dohodnuté rozpočtové priority ich vôbec nemusia zmierniť.

Europoslanec Ivan Štefanec (KDH) z EPP podľa svojich vyjadrení na sociálnej sieti dohodu o fonde na obnovu uvítal, keďže súčasnú situáciu je možné prekonať len spoločnými európskymi riešeniami. Pre SR je pri vytvorení fondu obnovy podľa jeho vyjadrení dôležité stanovenie si priorít a merateľných cieľov na využitie mimoriadnych európskych prostriedkov, zabezpečenie transparentného mechanizmu čerpania a zahrnutie malých podnikateľov, najväčších tvorcov pracovných miest, do ekonomickej obnovy.

Lídri EÚ dosiahli na mimoriadnom samite v Bruseli v utorok nadránom dohodu o záchrannom balíku pre ekonomiky po pandémii nového koronavírusu a o rozpočte Únie na obdobie rokov 2021 – 2027 v bezprecedentnej celkovej výške 1,82 bilióna eur.

- Reklama -