Premiérom nemôže byť politik súdený za korupciu. Tisíce Izraelčanov protestovali

0
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Tisíce demonštrantov sa v utorok večer zhromaždili pred rezidenciou izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Jeruzaleme, aby požadovali jeho odstúpenie. Zdôrazňovali, že na čele vlády nemôže stáť politik súdený za korupciu, informovala agentúra AP.

Netanjahu (70) čelí v troch rôznych korupčných kauzách obžalobe z podvodu, porušenia dôvery a úplatkárstva. On sám akékoľvek previnenie odmieta a hovorí o politicky motivovanom “hone na čarodejnice”.

Súdny proces s premiérom, ktorý sa začal v máji, by mal pokračovať na budúci týždeň týždeň, informuje AP.

Hlučný utorkový protest pred Netanjahuovou rezidenciou zorganizovali protikorupční aktivisti. Agentúra AP si všíma, že účastníci nedodržiavali bezpečné rozstupy, ktoré majú zamedziť šíreniu koronavírusu.

V závere protestu došlo aj k menším potýčkam medzi demonštrantmi a políciou.

Neskôr niekoľko stoviek protestujúcich pochodovalo centrom Jeruzalema. Časť z nich zablokovala električkovú trať, hádzala na policajtov kamene a vajíčka a poškodzovala obchody. Polícia dav napokon rozohnala a zatkla osem osôb podozrivých z výtržníctva.

Tisíce demonštrantov žiadali odstúpenie premiéra Netanjahua. Foto: TASR/AP

Ďalší zo série pravidelných protestov proti Netanjahuovi sa konal v čase poklesu premiérovej popularity, ktorý nesúvisí len s obvineniami z korupcie. Kritici mu vyčítajú aj nezvládnutie koronakrízy v Izraeli, najmä v ekonomickej oblasti.

Izrael momentálne zažíva prudký nárast prípadov nákazy koronavírusom zároveň s ekonomickým poklesom, ktorý spôsobil zvýšenie úrovne nezamestnanosti nad 20 percent.

- Reklama -