Analytik k policajnému zásahu: Našiel sa aktívny blbec v skupine. Každý úder jeho bagandžou môže byť smrteľný

0
Juraj Zábojník, bezpečnostný analytik (Autor: TASR)

Bratislavskí policajti zasahovali proti mužovi s nožom. Všetko bolo v poriadku, podľa  policajných informácií ho spacifikovali v centre metropoly. Lenže – na sociálnych sieťach sa objavila nahrávka zo zásahu. Na nej vidno, ako policajt kope do spacifikovaného muža. Čo na to analytik Juraj Zábojník? Poriadne policajta skritizoval!

Videli ste už video zo zásahu bratislavských policajtov proti mužovi s nožom? Videli ste tie kopance? Čo na to hovoríte? Niežeby mal človek chuť obhajovať nožmi ozbrojeného chlapíka v centre mesta, ale človek sa musí pýtať, do akej miery je príčetný a bezpečný pre okolie policajt, ktorý ho evidentne s chuťou skopáva na zemi, keď už nie je rizikom.

To video mi okrem vás poslalo asi päť ľudí, takže už som ho práve videl. Isteže mám výhradu, jeden aktívny blbec sa našiel v skupine ľudí a kopal ho tam zrejme do hlavy, tri  kopy alebo štyri. No, nerozumiem tomu, keď je už spacifikovaný a drží ho päť chlapov,  prečo sa nájde nejaký, ktorý ho začne udierať a kopať.

No veď to je na tom to škandalózne – prečo? Okrem toho výstroj týchto policajtov je určená na tvrdé zásahy a na nohách nemajú zrovna tenisky. Do akej miery sú  nebezpečné kopance s takýmito bagandžami a do akej miery to z vášho pohľadu bolo potrebné? 

Každý jeden úder takouto bagandžou môže byť smrteľný. Potrebné to nebolo vôbec, keďže muž bol spacifikovaný. Keď si toto pozrie Inšpekcia, predpokladám, že z toho vyvodí patričné závery. 

Opäť sa však pýtam, je taký policajt príčetný, aké má miesto v polícii, keď má zrejme problém so zvládaním vlastnej agresivity súdiac podľa nahrávky?

Po koronavíruse bude stúpať nezamestnanosť, počet nezamestnaných, ale aj kriminalita. Je veľmi veľa ľudí, ktorých poznačila kríza a majú psychické problémy, dá sa očakávať nárast výskytu podobných ľudí, ako bol ten v centre Bratislavy a tých ľudí budú musieť policajti riešiť, môžu to byť narkomani, zlodeji alebo iní, ktorým “prepne” z bezmocnosti a zatlačenia do rohu. Polícia musí byť pripravená a mala  by mať výcvik nielen zo zákrokov, ale aby vedeli aj rozlíšiť, proti komu zasahujú.

Je  to ako keď viete rozlíšiť originál umeleckého diela od reprodukcie v kalendári. Preto nepochopím pri tomto konkrétnom zákroku proti páchateľovi s nožom, keď bol spacifikovaný niekoľkými členmi špeciálnej jednotky PPÚ krajskej polície Bratislava, keď bol na zemi a pod kontrolou, prečo sa našiel niekto, kto sa chcel vyvŕšiť. Jednoznačne treba skúmať aj psychický stav policajtov. Ak má niekto v sebe takú agresivitu, že ho teší udrieť si do niekoho, okamžite treba takého človeka vylúčiť z radov policajných zložiek. Nemá tam čo robiť. 

Len nedávno boli v Amerike a nielen tam demonštrácie pre zásah polície proti Afroameričanovi Floydovi, ktorý po policajnom zásahu zomrel. Našťastie, tu nebol muž proti ktorému zasahovali Afroameričan a ani nezomrel, ale aj tak…

Áno, je to tenký ľad, predstavte si, že by šlo o cudzinca, nedajbože, inej farby pleti a policajt ho trafí do smrteľnej časti hlavy, od spánku cez spodnú časť nosa, cez čelové miesta a tento človek dostane krvácanie do mozgu a je mŕtvy. A už je na svete obrovský problém. Už by mali čo riešiť diplomati, členovia vlády. A preto sa polícia musí poučiť aj z tohto prípadu a preventívne vplývať, aby sa niečo také znova nestalo. Veď ten človek nestrieľal zo samopalu a v zóne, kde ho kopal útočný policajt, boli už len policajti a mali ho pod kontrolou. Je to veľmi tenký ľad, z ktorého by raz mohol byť až medzinárodný problém, ak by sa neriešil.

- Reklama -