Analytik Žitný: Podľa koalície bol Lučanský človekom Kaliňáka a Sakovej? Čo je to za idiotské tvrdenie? Potrebujú tam tajtrlíka

1
Milan Žitný (Autor: Milan Žitný)

Podľa vládnej koalície odchodom Lučanského  začína očista policajného zboru, lebo bol človekom Kaliňáka a Sakovej. „Čo je to za idiotské tvrdenie? Čo sa Lučanský objavil v  policajnom zbore vo chvíli, keď vládol Smer? Ako šéf operatívy v tíme na vyšetrovanie Mikuláša Černáka sa podpísal spolu s ostatnými pod jeho doživotie,” kritizuje argumenty  predstaviteľov vládnej koalície bezpečnostný analytik Milan Žitný. A servítku si pred ústa nedáva.

Policajný prezident Lučanský oznámil k 31. augustu odchod zo služobného  pomeru. Hovorí o politizácii polície. Na druhej strane predseda poslaneckého klubu OĽaNO Šipoš uviedol, že odchodom Lučanského sa začína očista polície, lebo to bol človek Kaliňáka a Sakovej. 

Čo je to za idiotské tvrdenie? Čo sa Lučanský objavil v policajnom zbore vo chvíli, keď vládol Smer? Lučanský má za sebou predsa dlhú a veľmi úspešnú kariéru policajta. Ako šéf operatívy v tíme na vyšetrovanie Mikuláša Černáka sa podpísal spolu s ostatnými pod jeho doživotie. On spolu s jeho kolegom Jožkom Mičietom, ktorý je dnes už v civile, urobili obrovský kus práce. Nebyť ich dvoch, tak kľúčový svedok, ktorý šiel potom do programu na ochranu svedkov a dnes žije niekde inde pod zmenenou identitou, už by bol mŕtvy. Už ho mali v rukách ľudia Marata Manafova a oni dvaja ho odtiaľ vytiahli priamo z hotela Magnólia v Piešťanoch, spomedzi Rusov, ktorí ho už mali pod svojou kontrolou.

To  je  len jedna taká malá ilustrácia. Ktorý z policajtov chodil vo svojom voľnom čase ako títo dvaja, ktorých som spomenul – Lučanský a Mičieta – monitorovať Mellovcov, že čo robia, kde robia, kde sa pohybujú? A potom to špinenie na nich, že oni sú za tým, že sa  podarilo Karolovi Mellovi utiecť, to sú všetko lži.

Lučanský má za sebou mimoriadne úspešnú kariéru a hlavne obrovský kus práce, práve v boji proti organizovanému zločinu. A práve preto sa dostal až na túto pozíciu. A práve je vidieť, aký obrovský kus práce Policajný zbor urobil za jeho účinkovania za posledné dva roky, hlavne vo vyšetrovaniach veľkých a ťažkých prípadov. On má svojich  ľudí, ktorých vytiahol na pozície, a vtedy sa to rozbehlo a začalo fungovať. Jedným z tých ľudí je napríklad šéf NAKA Braňo Zurian. Takže nech netárajú tí z koalície, že to je človek Kaliňáka. Lučanský bol dávno pred Kaliňákom, Lučanský bol už vtedy, keď Kaliňák nebol nič, ani len v politike. 

Minister vnútra  Roman Mikulec podľa jeho vyjadrení ešte nemá jasnú predstavu, ako bude nový zákon vyzerať,  a nemá ani predstavu, či bude mať po odchode Lučanského k 1. septembru iného policajného prezidenta. Vie však, že to  Policajný zbor zvládne. Minister Mikulec nechápe, prečo odchádzajúci policajný prezident rozpráva o politizácii. Vy to viete? Objasníte to? 

Lučanský odchádza znechutený tým, čo sa tam deje. Keď on hovorí o politizácii polície, je to zjavné. Už tým, že sa má zmeniť spôsob voľby policajného prezidenta. Pretože keby Lučanský povedal, že neodstúpi, tak by museli zmeniť zákon. Začali mu ale robiť také nepríjemnosti, že sa rozhodol odísť znechutený sám. Ale ten zákon sa bude meniť, čiže voľba policajného prezidenta bude zase nejako inak kreovaná, aby tam mohli dosadiť svojho človeka. Lebo teraz je tam istý typ kontrasignácie a nebolo by jednoduché pre terajšiu vládnu koalíciu dosadiť tam nejakého svojho tajtrlíka. A oni tam evidentne potrebujú tajtrlíka, ktorý ich bude poslúchať. A tu skutočne ide o politizáciu polície. Utrpí tým, samozrejme, celý Policajný zbor a v konečnom dôsledku celá spoločnosť. 

Žitný: “Lučanský bol už vtedy, keď Kaliňák nebol nič, ani len v politike.” (Foto: TASR)

Policajti asi nemajú veľký pocit istoty vo svojom povolaní. Nikdy nevedia, kto bude po voľbách ich šéfom… 

Policajný zbor je odborné teleso, ktoré potrebuje roky pokoja, dobrý manažment, ktorý sa tam teraz prejavil… Lenže dobrý manažment treba na dlhé roky, aby sa ustálili vzťahy,  hierarchické poschodia, to znamená, aby si každý policajt vedel vyrátať, že máme policajného prezidenta, na výkonných pozíciách nižšie máme ďalších manažérov, a viem si vyrátať, kde sa budem pohybovať v tomto rebríčku kariéry. 

Zabezpečiť pre policajtov kariérny postup je veľmi dôležité. Je dôležitá vypočítateľnosť ďalšieho pôsobenia policajta v službe. Nieže tam príde nový šéf, policajný prezident, ten vymení ďalšie pozície a…  To už nie je dobre, to je zneistenie Policajného zboru. Odborný a personálny rast sa musí proste ustáliť a musí mať svoje pravidlá a parametre. Keď si budú takto vlády toto meniť, tak to nie je dobre. Je to narušenie vývoja, je to zneistenie, je to  zhoršenie. Tí policajti, ktorí tam už sú, majú svoje skúsenosti, poznatky, to všetko sa vyhodí hore oknom a o pár rokov zase, keď bude zmena vlády, čo niekedy nie sú ani štyri roky, tak sa to bude robiť nanovo. To je zlé.

Nuž, ale takto to funguje už 30 rokov, a nie a nie to prelomiť.

Áno, už 30 rokov robíme túto kapitálnu chybu. Žiadna vláda doteraz nechcela mať nezávislý odborný Policajný zbor. Vždycky to chceli mať ako svoju slúžku. Prvýkrát práve minulá vláda urobila tento krok, aby vytvorila systém, kde policajný prezident a tým pádom celý Policajný zbor bude stabilizovaný. Títo to nechcú. Títo si z toho zase chcú spraviť slúžku. Je to veľmi zlý signál a už nikto ma nepresvedčí, že táto vláda má dobré úmysly. Nemá. Má len zlé úmysly. Toto nie je zmena k lepšiemu, to je zmena k horšiemu.

- Reklama -

1 komentár

  1. Chvalyhodne.
    Zitny nemlci.Resp.nemlci v irelevantnom informacnom prostredi.
    Tato garnitura je vitazom medialnej obcianskej vojny proti zlu a aj vymenu Lucanskeho za poslusneho tajtrlika ziadaju ustredne media /Tyzden a spol/.

Comments are closed.