Matovič: Druhá vlna koronavírusu je na ľuďoch. Trináste dôchodky zrejme nebudú v plnej výške…

1
Predseda vlády SR Igor Matovič (Autor: TASR)

V priebehu júla by mala vládna koalícia oznámiť dohodu na tom, akým spôsobom sa vyrovná so záväzkom vyplatiť na konci roka 13. dôchodky. Tie schválila ešte predchádzajúca vláda krátko pred parlamentnými voľbami. V Sobotných dialógoch RTVS to avizoval premiér Igor Matovič (OĽaNO).

 “Rysuje sa tá dohoda tak, že zrejme to nebude v plnej výške, bude to v menšej výške, ale popri tom vyjdeme v ústrety ľuďom zrušenými doplatkami za lieky, konkrétne dôchodcom, alebo bezplatnou MHD, vlakmi a autobusmi,” priblížil predseda vlády.

Koalícia sa podľa neho snaží zachrániť aspoň niečo zo sľubov, na ktoré neboli vyčlenené žiadne peniaze v rozpočte. “Treba ľuďom povedať, ako na tom v tej spoločnej špajze sme, na čo tento rok máme, s čím ľudia počítať môžu a s čím by nemuseli,” doplnil Matovič.
V súvislosti s opakujúcou sa kritikou o pomalej štátnej pomoci v čase koronakrízy premiér upozornil, že nechce zachádzať do kompetencie ministra práce, ktorý to má na starosti. V porovnaní s okolitými krajinami na tom však bolo Slovensko podľa neho dobre.

“Na môj vkus to trvalo dlho, ale keď mi minister práce povie, že máme informačný systém z roku 5… Niekto tu rozkradol miliardu eur na informatizáciu a v tejto núdzovej situácii, keď sme to potrebovali, sme zistili, že peniaze sú rozkradnuté a muselo sa to robiť na kolene,” upozornil Matovič.
Nesúhlasí tiež s tými, ktorý namiesto konštruktívnej kritiky len vláde odkazujú cez médiá. Podľa Matoviča sa “permanentne, každé dva dni” stretávajú so zamestnávateľmi, odborármi, ekonomickými odborníkmi. “Vkuse na tom robíme. Potom sú ľudia, ktorí robia politiku v takejto vážnej chvíli a miesto toho, aby pomohli, kritizujú cez médiá,” dodal.

Matovič: “Druhá vlna koronavírusu záleží na 99 percent od ľudí.

To, či na Slovensko príde druhá vlna nového koronavírusu, záleží podľa Matoviča na 99 percent od ľudí. Verí však, že krajinu obíde. Súčasná vláda má podľa jeho slov plán na prípadnú druhú vlnu.

“Určite máme plán. Našťastie – voči tomu, keď sme preberali vládu, že nebol absolútne žiadny plán. Boli úplne prázdne sklady v štátnych hmotných rezervách. Mali sme de facto testy na štyri alebo päť dní zabezpečené,” komentoval s tým, že základnou “zbraňou sú ľudia”.
Pripomenul, že by sa mali nahlásiť po príchode zo zahraničia na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva, mali by ísť do domácej karantény a na piaty deň ísť na test ochorenia COVID-19.
Ak sa situácia vymkne spod kontroly, vláda podľa Matoviča bude musieť zatiahnuť ručnú brzdu. “Bude to len preto, lebo sme to spoločne nezvládli,” dodal s tým, že napríklad budú musieť obnoviť kontroly na hraniciach a vymyslieť spôsob, ako zistiť, kto odkiaľ cestuje, čo v súčasnosti podľa premiéra nie je možné.
Jedným z riešení je podľa predsedu vlády tzv. dobrovoľné trackovanie ľudí. “Tí, ktorí si nahlásia tú aplikáciu do mobilu, tak budú chránení alebo budú chrániť druhých ľudí. Aj vo finále sa bude môcť pozitívny človek rozhodnúť, či tú informáciu o sebe pustí do obehu,” dodal.

- Reklama -

1 komentár

  1. Šašo Mat_ovič bankám pridal 300 mil. y odvodu ktorý nemusia teraz platiť a na dôchodky nemá? To nemyslí vážne, že? Alebo snáď áno? Tak teraz si urobte názor sami. Mysleniu zdar!!!

Comments are closed.