Európska komisia v súvislosti s koronakrízou schválila SR tri schémy štátnej pomoci

0
Budova Európskeho parlamentu v Bruseli (Autor: TASR)

Európska komisia (EK) v piatok schválila tri slovenské schémy finančnej pomoci a záruk s celkovým rozpočtom vo výške štyroch miliárd eur na podporu spoločností postihnutých opatreniami prijatými proti šíreniu pandémie nového koronavírusu.

Komisia pripomenula, že opatrenia slovenskej vlády boli schválené na základe dočasného právneho rámca štátnej pomoci, ktorý prijala 19. marca a následne pozmenila a doplnila 3. apríla a 8. mája.
Finančná podpora bude mať formu priamych grantov a záruk za úvery. Cieľom týchto schém je poskytovať likviditu spoločnostiam postihnutých v súvislosti s novým koronavírusom, čím sa pomôže pokračovať v ich činnosti, uskutočňovať investície a udržiavať úroveň zamestnanosti z doby pred vypuknutím pandémie.
Exekutíva EÚ skonštatovala, že slovenské systémy finančnej pomoci sú v súlade s podmienkami stanovenými v dočasnom právnom rámci. Znamená to, že priame granty nepresiahnu sumu 800.000 eur na jednu spoločnosť. Pokiaľ ide o záruky, tie pokryjú nové pôžičky na investície a prevádzkový kapitál a dodržiavajú stropy stanovené v dočasnom právnom rámci EK.
Komisia dospela k záveru, že uvedené opatrenia sú potrebné, vhodné a primerané na odstránenie vážneho narušenia hospodárstva členského štátu EÚ a na tomto základe schválila opatrenie slovenskej strany podľa pravidiel EÚ o štátnej pomoci.

- Reklama -