“Vyberanie hrozienok” je pre EÚ neprijateľné, odkazujú Británii europoslanci

0
Európsky parlament - ilustračné foto (Autor: repro youtube, mg)

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok – deň pred videosummitom EÚ –upozornili lídrov členských krajín, že nepodporia dohodu o budúcich vzťahoch medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom za každú cenu.

Europoslanci vyjadrili podporu hlavnému vyjednávačovi EÚ Michelovi Barnierovi a britský prístup, ktorý opísali ako “vyberanie hrozienok z koláča” označili za neprijateľný.

Zákonodarcovia v nelegislatívnom uznesení upozornili, že rozdiely v postojoch EÚ a Británie sú aj po štyroch kolách rokovaní výrazné, pričom na dosiahnutie dohody už nezostáva veľa času.

Poslanci skritizovali prístup britskej vlády, ktorá nemieni rokovať o iných oblastiach ako o tých, ktoré sú v záujme Spojeného kráľovstva a zároveň si chce udržať prístup na jednotný trh EÚ aj po brexite.

Za nevyhnutné označili europoslanci dôsledné uplatňovanie protokolu o Írsku a Severnom Írsku a dohody o brexite vrátane ochrany záujmov občanov EÚ v Spojenom kráľovstve a britských občanov v Európskej únii.

Súhlas EP s akoukoľvek budúcou obchodnou dohodou s Londýnom je podľa uznesenia podmienený súhlasom britskej vlády s rovnakými podmienkami. To sa týka spoločných pravidiel a noriem napríklad v oblasti ochrany životného prostredia, pracovných noriem a štátnej pomoci, ako aj uzatvorením uspokojivej dohody o rybolove.

Predseda Výboru EP pre zahraničné veci, nemecký europoslanec David McAllister, v tejto súvislosti ocenil, že Brusel a Londýn prejavili ochotu pokračovať v týchto rokovaniach už v júli.

- Reklama -