EÚ o rok predĺžila sankcie za anexiu Krymu

0
Ľudia oslavujú príjazd prvého vlaku z ruského Petrohradu cez Krymský most do prístavného mesta Sevastopol, ktoré sa nachádza na okupovanom Krymskom polostrove v stredu 25. decembra 2019, archív (Foto, TASR)

Európska únia vo štvrtok predĺžila o ďalší rok sankcie, ktoré prijala v reakcii na ruskú anexiu Krymu z roku 2014. Informovala o tom agentúra AFP.

“Rada dnes rozhodla o predĺžení sankcií, zavedených v reakcii na nezákonnú anexiu Krymu a Sevastopola Ruskou federáciou, do 23. júna 2021,” uvádza sa vo vyhlásení Rady Európskej únie.
Členské štáty v tejto súvislosti opäť potvrdili, že anexiu Krymu stále neuznávajú a považujú ju za porušenie medzinárodného práva.
Vo štvrtok predĺžené sankcie zakazujú dovoz a vývoz niektorých komodít na Krymský polostrov. Zakazujú tiež firmám sídliacim v členských štátoch EÚ, aby na Kryme investovali či podnikali v oblasti turizmu. Európske lode a lietadlá majú zákaz využívať krymské prístavy a letiská.
Európska únia prijala v súvislosti s konfliktom na Ukrajine viacero súborov sankcií. Okrem sankčných opatrení voči Krymu uplatňuje aj vízové reštrikcie voči ruským občanom a sektorové ekonomické sankcie voči ruským štátnym podnikom.
“Krymský” súbor sankcií sa predlžuje raz ročne, zvyšné dva súbory každých šesť mesiacov, píše agentúra TASS.
Vojna v Donbase si od roku 2014 vyžiadala už viac ako 13.000 životov.

- Reklama -