Bývalý Ruskov ochrankár: Boli indície, že ho ohrozujú

0
Na archívnej snímke Pavol Rusko. Foto: TASR

Bývalý ochrankár obžalovaného Pavla Ruska Branislav Naništa potvrdil indície, že Ruska mohol niekto ohrozovať. Hovoril o tom pred senátom Okresného súdu Bratislava II, ktorý pojednáva kauzu prípravy vraždy Sylvie Klaus-Volzovej. Obžalovaný je exriaditeľ televízie Markíza Pavol Rusko.

Svedok nastúpil ako jeden z ochrankárov Pavla Ruska v roku 1997. Podľa jeho slov 90. roky boli „divoké“, Pavol Rusko bol známa osobnosť a zúčastňoval sa mnohých spoločenských akcií, preto potreboval ochranku. Strážili nielen Ruska, ale aj jeho dcéru, manželku, byt na Dlhých Dieloch aj samotnú televíziu.
Pavol Rusko mal podľa exochrankára obavy, nedával ich však najavo. “Náznaky boli, neriešil s nami veľa vecí. Vedeli sme, kam máme ísť a s kým,” povedal. Naništa prišiel do služieb Pavla Ruska z Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií.
“Vtedy bol taký boom, že si najímali služby súkromných bezpečnostných služieb podnikatelia, ako napríklad Alexander Rezeš či Jozef Majský,” dodal. Nepamätá si, že by Rusko odovzdával pred bratislavským hotelom Milošovi Kaštanovi nejaké financie. Kaštan bol kedysi pravou rukou Mikuláša Černáka a je spoluobžalovaný v kauze prípravy vraždy Volzovej.
Naništa tiež uviedol, že nebol na stretnutí exriaditeľa TV Markíza s banskobystrickým bosom Mikulášom Černákom a o údajnej objednávke vraždy vie z médií. O fungovaní mafiánskej skupiny černákovcov sa rovnako dozvedel z médií.
Z prípravy vraždy je obžalovaný Pavol Rusko a ďalší traja – bos skupiny sýkorovcov Róbert Lališ alias Kýbel, Černák a Kaštan. Pavol Rusko, ktorý je stíhaný na slobode a monitorovaný elektronickým náramkom, sa vo štvrtok na súd nedostavil. Ospravedlnil sa a dal súhlas na pojednávanie v jeho neprítomnosti. Lališ požiadal o pojednávanie v jeho neprítomnosti. Vraždu si mal objednať podľa obžaloby Pavol Rusko u Černáka a ten mal do nej zaangažovať bratislavskú skupinu sýkorovcov.

- Reklama -