Čarnogurský: Náš záujem o sochu maršala Koneva trvá. A kauza ricín? Česi vyhostili ruských diplomatov, aby si zachránili tvár

1
Ján Čarnogurský (Autor: fb J.Č.)

Česko vyhostilo dvoch ruských diplomatov pre známu kauzu ricín. Malo by ísť o šéfa Ruského strediska vedy a kultúry Andreja Končakova a zrejme jeho zástupcu Igora Rybakova. Práve Končakov podľa niektorých médií mal doviezť do Prahy jed ricín v dôsledku odstránenia sochy sovietskeho maršala Koneva z Prahy 6. O sochu prejavil záujem aj Ján Čarnogurský, niekdajší predseda slovenskej vlády, disident. Odstránenie bronzovej sochy považoval totiž za pokus revidovať výsledky druhej svetovej vojny.

Ján Čarnogurský pred časom ako predseda Slovensko-ruskej spoločnosti vyhlásil: „Ak Češi chcú pomník maršala Koneva odstrániť, chceli by sme ho priviezť na Slovensko. Bude slúžiť ako pamätník, nielen ako exponát v múzeu.”

Kontaktoval preto aj českú stranu, vtedy to nebolo aktuálne.

„Zatiaľ tam nie je žiadny posun. Ale náš záujem stále trvá. Dostal som list od zástupcu starostu Prahy 6, že uzavreli zmluvu s nejakým budúcim múzeom 20. storočia. Sochu Koneva im zapožičiavajú na 10  rokov,” vyhlásil Ján Čarnogurský pre ParlamentnéListy.sk.

O sochu maršála Koneva prejavila z Ruska veľký záujem aj jeho dcéra Natália Ivanovna Konevová. Ešte vlani v ruských médiách hovorila, že chce previezť sochu do Moskvy, Česi to celkom vítali… 

„Prenikli aj po dohode s múzeom také informácie, že Česko a Rusko predsa len potichu rokujú o soche a že sa zrejme nakoniec presunie do Ruska,” hovorí Ján Čarnogurský, ktorý chcel sochu umiestniť na Slovensku na súkromnom pozemku, aby sa s ňou nestalo to, čo v Česku. 

Socha spôsobila aj medzinárodný škandál. Česi vyhostili dvoch v úvode spomínaných diplomatov.  

„Česi vyhostili dvoch diplomatov, pretože si mysleli, že musia niečo urobiť pre záchranu tváre. Tak potom zas Rusko vyhostí dvoch Čechov,” reagoval  na najnovšie dianie Ján Čarnogurský. 

Český premiér Babiš sa nechal počuť, že išlo o vymyslený príbeh s ricínom a Konevom.

„Celá kauza vznikla v dôsledku vnútorného boja medzi pracovníkmi zastupiteľského úradu Ruskej federácie v Prahe, keď jeden z nich zaslal cielene našej Bezpečnostnej informačnej službe vymyslenú informáciu o plánovanom útoku proti českým politikom. Spôsobil tak okrem zbytočného zaťaženia našich bezpečnostných zložiek ďalšie komplikácie v česko-ruských vzťahoch a poškodenie dobrého mena Ruskej federácie v Českej republike,” uviedol.

- Reklama -

1 komentár

  1. Konevovu sochu dajte namiesto Masarykovej sochy ktorý povedal že Slovenský národ neexistuje. Tiež treba odstrániť českého leva z BA. Česi nám v roku 1960 odstránili Slovenský historický dvojkríž z federálneho znaku.
    Už nikdy viac s Čechmi v spoločnom štáte.

Comments are closed.