Budú lietať triesky? Šubová sa intenzívne chystá do vedenia Štátnych hmotných rezerv: Kičura nebol jediný, kto vedel o kľúčových zákazkách

    0
    Zuzana Šubová, budúca podpredsedníčka Správy štátnych hmotných rezerv (Autor: TASR)

    Verejnosti ste známa ako bojovníčka proti korupcii na ministerstve pôdohospodárstva aj ministerstve životného prostredia. Zatiaľ ste na to skôr doplatili – stratou práce. Aký máte plán v Správe štátnych hmotných rezerv, budú môcť mať ľudia pocit, že hmotné rezervy majú v skladoch ozaj veci, ktoré sú v čase krízy nutné a nenakúpili to predražene?

    Na jednej strane som v minulosti pre svoje nekompromisné postoje stratila prácu. Na druhej strane sa mi podarilo za ten čas, za štyri roky vytvoriť tím ľudí, ktorý je zložený z elitných právnikov – tvoria ho bývalý sudca, bývalá elitná prokurátorka a bývalý vyšetrovateľ. Títo ľudia sú ochotní mi byť pri výkone funkcie nápomocní a to bez nároku na odmenu. Ide naozaj o ľudí, ktorí oceňujú môj boj za očistu verejného sektora a preto mi ponúkli pomocnú  ruku. Ich celoživotné skúsenosti v justícii zohrajú podľa môjho názoru kľúčovú rolu v normalizácii nelichotivého stavu v Štátnych hmotných rezervách, ktoré sa chystáme prebrať. Viac informácií zverejníme na spoločnej tlačovej besede, samozrejme, spolu s predsedom Jánom Rudolfom v najbližšom čase.

     

    Na tlačovom brífingu s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom, kde oznámil vašu budúcnosť v Správe štátnych hmotných rezerv, ste naznačili, že sa určite bude treba pozrieť aj na ľudí, ktorí tam pracujú, nazvali ste to pavučinkou. Môžete to trošku rozobrať?

    Personálny audit považujem za kľúčový aj preto, že bývalý predseda nebol jediný, kto mal vedomosť o kľúčových zákazkách. Celý úrad nestojí, samozrejme, len na predsedovi a preto budeme musieť skúmať aj zodpovednosť ľudí, ktorí podpisovali a obstarávali tento predražený tovar alebo služby v minulosti.   

    Bývalý predseda Správy štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura je vo vyšetrovacej väzbe. Zdroj: TASR

    Dozvieme sa možno aj ďalšie veci z fungovania v Štátnych hmotných rezervách, keď spravíte audit?

    Vzhľadom na to, že ešte nie som ani vymenovaná do funkcie, je skoro konštatovať, čo a ako budeme prezentovať navonok. Toto všetko bude  možné odkomunikovať až po vzájomnej  dohode s predsedom úradu, ktorý má tiež určite svoju predstavu. Bolo by odo mňa momentálne neseriózne, keby som predstavovala svoju predstavu teraz ako niečo, čo bude finálnou verziou. Ale ja osobne mám predstavu veľmi jasnú a intenzívne sa pripravujem na prvé stretnutie s predsedom, aby sme mohli hneď od prvého dňa naplno napĺňať kroky smerom k  ozdraveniu Správy štátnych hmotných rezerv.

     

    Je, bez preháňania, dosť obdivuhodné, že napriek tomu čo ste zažili, vás neopustila viera v transparentnosť, keď ste zistili ako netransparentne to v štátnej správe funguje?

    Priznám sa, že v tomto práve doktor Jozef Holič, ktorý mi poskytuje právnu ochranu už dlhé roky v tom mojom boji proti  korupcii, bol dôležitým motorom môjho snaženia za očistu verejného sektora. Ako bývalý trestný sudca a teraz ako advokát sa venuje trestnému právu 50 rokov. Jeho zmysel pre spravodlivosť a nulovú toleranciu voči korupcii mi dodali dostatok síl a energiu, ktorá mi zostala až doteraz. Do tohto tímu sa pridal bývalý elitný vyšetrovateľ Peter Vačok a bývalá dlhoročná prokurátorka generálnej prokuratúry, pani doktorka Eva Mišíková. To sú vlastne tí ľudia, ktorí budú súčasťou môjho tímu.   

     

    Spomínali ste nulovú toleranciu. Nulová tolerancia je aj také vaše heslo, viete ho trošku objasniť? Ako to vyzerá asi v praxi? 

    Nulová tolerancia bola a je mojím heslom, odkedy bojujem proti nekalým praktikám na ministerstvách. Už počas môjho pôsobenia na ministerstve pôdohospodárstva som bola v kontakte s Luciou Ďuriš Nicholsonovou, ktorá ako jediná v tom čase naozaj prejavila záujem riešiť môj problém a to až do dôsledku. Dnes sú to už štyri roky, ale môžem zodpovedne povedať, že princíp  nulovej tolerancie presadzujeme obidve – navonok aj dovnútra strany. Ak ste nekompromisný alebo nekompromisná, tak bohužiaľ, lietajú aj triesky a vytvárate si aj ľudí, ktorí nezdieľajú  rovnaké hodnoty. No a v politike nemáte veľmi na výber. Ak sa spreneveríte svojim zásadám, tak sa vám to kruto vypomstí. Videli sme to už pri  mnohých politikoch.

    Minister hospodárstva predstavuje nové vedenie štátnych hmotných rezerv: sprava Richard Sulík, minister, Ján Rudolf, predseda a Zuzana Šubová, podpredsedníčka. Zdroj: TASR 

    Neobávate sa, že opäť sa vám vrátia v nejakej podobe predošlé skúsenosti s rôznymi nadštandardnými preferenciami pre niektoré firmy či ľudí? 

    Viem presne, na aký úrad nastupujem a som oboznámená s tým, čo ma čaká. Nebude to nič jednoduché, som pripravená na akúkoľvek situáciu, pretože mám za sebou veľké množstvo  spolupracovníkov, či už ekonómov, audítorov  alebo  ľudí  z IT oblasti a štátnej správy. Pravdou je, že určite nás tam čaká množstvo prekvapení a určite nepôjde o príjemné zistenia. 

     

    Váš príchod do Správy štátnych hmotných rezerv je poznačený aj tragickou udalosťou – smrťou Jána Hečka, ktorý predal synovi Kajetána Kičuru dva byty.  Aj takto pre niekoho končia kauzy na Slovensku.  Chcete k tomu niečo povedať? 

    Smrť  pána Jána Hečka nebudem nijako komentovať, je to výlučne vec orgánov činných v trestnom konaní. Osobne nemám žiadne informácie o tejto osobe ani o možných dôvodoch tejto tragickej udalosti.  

    - Reklama -