Vulgarizmus v spojení so slovom černoch podľa Harabinovho senátu nie je rasistická nadávka. Švecová protestuje

    0
    Štefan Harabin (Autor: TASR)

    Vo februári v banskobystrickom bare pri potýčke páchateľ rozrezal tvár rozbitým pohárom francúzskemu študentovi tmavej pleti. Podľa prokuratúry na študenta pritom kričal uvedený vulgarizmus v spojení so slovami čierny a černoch. Prípad sa dostal na špeciálnu prokuratúru a súd ako rasovo motivovaný útok. Z väzby však podozrivého prepustil senát Štefana Harabina na Najvyššom súde SR. Písali sme o tom viac TU.

    „Pokiaľ by chcel obvinený použiť voči poškodenému hanlivé pomenovanie o farbe pleti, použil by napríklad výraz ,neger‘,“ píše sa podľa webu pluska.sk v zdôvodnení rozhodnutia. „Počas bitky jej aktéri používajú aj nadávky a spájajú ich s určitou vlastnosťou, napríklad ,k***t plešatý, resp. zubatý‘, ich porovnanie so spojením ,k***t černoch‘ pri výklade nesprítomňuje rozdiely,“ konštatoval ďalej súd.

    Predsedníčka najvyššieho súdu Daniela Švecová rozhodnutie odsúdila. „Slovné spojenie, ktoré je uvedené v rozhodnutí, podľa predsedníčky Najvyššieho súdu SR jednoznačne vyjadruje rasovú nenávisť,“ tlmočil jej hovorca Boris Urbančík s tým, že iné vysvetlenie je účelovou obhajobou konania podozrivého.

    Ten je na sociálnej sieti fanúšikom združenia Slovenské hnutie obrody. Podľa senátu Štefana Harabina sa nepreukázalo, že svoje sympatie k združeniu vyjadril preto, že súhlasí s jeho obhajobou vojnového Slovenského štátu alebo sa mu páčia iné princípy tohto združenia ako tradičná rodina.

    „Rozhodnutie Najvyššieho súdu SR je zákonné, nespochybniteľné, procesne nezrušiteľné, vykonateľné,“ uviedol Harabin pre RTVS. Prípad je v súčasnosti na špeciálnej prokuratúre.

    - Reklama -