Moslimskí Rohingovia sú obeťami genocídy? Indická vláda má s nimi inú skúsenosť

    0
    Rohingovia utekajú z Mjanmarska do Bangladéša. (Autor: TASR)

    Medzinárodné spoločenstvo zvyšuje svoj tlak najmä na barmskú ministerku zahraničných vecí Su Ťij, ktorá je držiteľkou Nobelovej ceny za mier a ktorej ľudskoprávna organizácia Amnesty International dala titul  veľvyslankyňa svedomia.

    O vysokom kredite bývalej dlhoročnej politickej väzenkyne svedčí aj jej priateľstvo s neochvejným symbolom najvyššej morálky Václavom Havlom, ktorý ju považoval za spriaznenú dušu a údajne ju tiež namiesto seba navrhol na Nobelovu cenu za mier.

    Avšak ani príkladná minulosť už Su Ťij moc nepomáha a jej bývalí priatelia a spojenci ju vyzývajú, aby zasiahla a ukončila údajnú genocídu príslušníkov moslimskej menšiny Rohingov. V posledných týždňoch ich skoro 400 000 opustilo krajinu a utieklo pred násilím do susedného Bangladéša, kde sa vzhľadom na nedostatok prístreškov, potravín a iných základných životných potrieb schyľuje podľa expertov k humanitárnej katastrofe.

    Predvčerom generálny tajomník OSN Antonio Guterres konštatoval, že v Barme prebieha etnická čistka, a jeho slová popri ľudskoprávnych organizáciách podporil podľa agentúry AP okrem iných aj britský veľvyslanec pri OSN Matthew Rycroft. Zatiaľ čo západní predstavitelia, ktorí často nevedia o situácii, majú vo svojich záveroch jasno a považujú Rohingov za jednoznačné obete konfliktu, indická vláda taký jednoznačný postoj nezastáva.

    Podľa agentúry Reuters indická vláda považuje Rohingov za bezpečnostnú hrozbu pre svoju krajinu a odvoláva sa na rozhodnutie najvyššieho súdu deportovať dvoch členov tejto moslimskej menšiny späť do Barmy, odkiaľ prišli pred šiestimi rokmi do hlavného mesta Dillí. Za bezpečnostnú hrozbu považujú Rohingov tiež indickí spravodajcovia, ktorí ich podozrievajú zo spojenectva s pakistanskými militantnými skupinami.

    Hoci západní politici neustále poukazujú len na moslimov, terčom násilia v Barme sa podľa portálu india.com stávajú v rovnakej miere aj hinduisti. Aj hinduistické dediny sú vypaľované a ich obyvatelia vraždení, okrádaní a znásilňovaní. Tí, ktorým sa podarilo utiecť do Bangladéša, rozprávajú strašidelné príbehy, plné krvi a násilia,“ uvádza portál s odkazom na svedectvá hinduistov, ktorí utiekli.

    Autor: Josef Provazník

    - Reklama -