Rebeli z Maďarska a Poľska zrejme budú mať ďalšieho parťáka. Rumuni sa búria proti Bruselu vo veci, ktorá je pre nich zásadná

    0
    Dúhový pochod LGBTI komunity v Bratislave (Autor: TASR)

    Zatiaľ čo homosexuáli zažívajú v západoeurópskych krajinách zlaté časy a často získavajú vďaka liberálnym politikom práva, ktoré im neprislúchajú, Rumunsko pre nich nie je práve zasľúbenou zemou. Len pár mesiacov po tom, čo v pokrokovom“ Nemecku poslanci schválili zákon, ktorý stavia homosexuálne manželstvá na úroveň manželstiev medzi mužom a ženou, sa v spiatočníckomRumunsku chystajú na niečo úplne opačné. 

    Ako konštatuje server Politico, hoci rumunské zákony už manželstvá medzi osobami rovnakého pohlavia zakazujú, v ústave je manželstvo opísané ako spojenie medzi manželmi. Takáto vágna formulácia dáva podľa zástancov klasického manželského zväzku možnosť homosexuálne manželstvá legalizovať. Koalícia pre rodinu, ktorá zahrnuje asi 40 organizácií, sa usiluje presadiť ústavnú zmenu a má podporu aj u vládnucich sociálnych demokratov. 

    Pritom práve socialisti sú po celej Európe tými, kto navrhuje a presadzuje nielen zrovnoprávnenie homosexuálnych manželstiev, ale napríklad aj možnosť adopcií. Je to veľmi závažná téma. A aj keď sú mnohí moji kolegovia v Bruseli proti, my to skrátka presadíme, konštatoval prednedávnom pri stretnutí s novinármi niekdajší minister a vodca socialistov Liviu Dragnea, ktorý je navzdory svojej straníckej príslušnosti častým kritikom amerického miliardára Georgea Sorosa. 

    Referendum by sa mohlo konať už v novembri a najväčšiu zásluhu na ňom má práve už spomínaná Koalícia pre rodinu, za ktorou stojí pravoslávna cirkev, a podarilo sa jej zhromaždiť v priebehu niekoľkých mesiacov celé tri milióny podpisov. Máme ústavné právo a mravnú povinnosť hájiť tradičné rodinné usporiadanie pred tendenciami, ktoré znižujú jeho význam v spoločnosti, píše sa na webe štyridsiatich prorodinných organizácií. 

    Plánované referendum má podporu naprieč celým politickým spektrom a jeho výsledky budú platiť, ak sa ho zúčastní aspoň 30 % voličov. Už teraz je takmer isté, že ak referendum prejde, Európska únia rozšíri zoznam odpadlíkov, kde figuruje predovšetkým Maďarsko a Poľsko, o Rumunsko. Odhodlanie lídra socialistov však zatiaľ potvrdzuje, že je pripravený hájiť svoje postoje rovnako tvrdošijne ako maďarský premiér Viktor Orbán a šéfka poľskej vlády Beata Szydlová. 

    - Reklama -