Fico: Slovensko naďalej absolútne odmieta akékoľvek povinné migračné kvóty

    0
    Robert Fico a Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)

    Všetci si evidentne uvedomujú, že povinné kvóty nefungujú, povedal Fico. Slovensko podľa neho nie je nadšené zo zavádzania kontrol na vnútorných hraniciach Schengenu, lebo tie veľmi spomaľujú cestovanie v rámci tohto, inak úspešného, projektu. Naopak, ako dôležité vníma posilnenie vonkajších hraníc.

    Medzi témami bola aj digitálna Európa, kde zaznela ako mimoriadne dôležitá ochrana osobných údajov.

    Hovorilo sa tiež o vystúpení Británie z EÚ. Fico zdôraznil, že lídri podľa očakávaní skonštatovali, že v rokovaniach o tzv. brexite zatiaľ nie je možné prejsť do druhej fázy. V tejto súvislosti spomenul aj presídlenie Európskej agentúry pre lieky (EMA), o ktorú sa Slovensko uchádza a podalo v tejto súvislosti ponuku, o ktorej sa definitívne rozhodne v novembri.

    Ďalšou z tém bolo Turecko, od ktorého podľa Fica potrebujeme pomoc s migráciou, no máme odlišné názory v politickej oblasti. Hovorilo sa aj o dohode s Iránom, pričom lídri EÚ vyjadrili konsenzus v otázke zachovania jadrovej dohody a mali teda odlišný názor ako Spojené štáty.

    Spolupráca PESCO

    Lídri hovorili o spustení posilnenej obrannej spolupráce (PESCO), ku ktorej sa podľa Fica hlási aj Slovensko, pričom oficiálne by to malo oznámiť do konca novembra. Lídri 28 členských štátov Únie sa budú témou PESCO plnohodnotne zaoberať na decembrovom summite EÚ, dovtedy sa jednotlivé krajiny musia do tohto systému prihlásiť.

    Premiér Fico skonštatoval, že v tejto oblasti Európania za posledných 12 mesiacov urobili viac ako za 12 predošlých rokov, pričom podnetom bolo viacero faktorov. Prispel k tomu aj americký prezident Donald Trump so svojím sloganom “Amerika na prvom mieste” a jeho postoj voči NATO, ako aj geopolitická situácia vo svete, kde pri vážnych krízach Európa nezohráva významnú úlohu. Podľa Fica to platí aj pre krízu na Ukrajine či v prípade Sýrie.

    “Vytváranie obranných prvkov a spoločných síl má obrovský potenciál do budúcnosti,” skonštatoval Fico. Pripomenul, že snahou EÚ je spustiť PESCO do konca roka 2017. Slovenská vláda je podľa jeho slov pripravená prijať potrebné rozhodnutie v priebehu novembra, keďže členské krajiny, ktoré majú záujem zúčastniť sa na tejto iniciatíve, musia podať prihlášku do Bruselu do 13. novembra.

    Predseda vlády SR aj v tejto súvislosti zdôraznil, že sú krajiny EÚ, ktoré sa chcú hlbšie integrovať, a ak to Slovensko myslí vážne so svojou účasťou v jadre Európy, musíme byť pri takýchto procesoch. “Naštartovanie procesu posilnenej obrannej spolupráce je pre nás životne dôležité,” opísal postoj SR.

     

     

     

    - Reklama -