Záväzky prijaté 28 krajinami sú záväzkami všetkých krajín, hovorí hlavný vyjednávač EÚ pre brexit

    0
    Michel Barnier (Autor: TASR)

    “Všetkých 27 členských krajín spolu s inštitúciami zastáva jednotný postoj. Sme jednotní v podpore ochrany práv občanov,” pokračoval Barnier.

    Aj preto, že v Británii žije približne 90.000 Slovákov, je prioritou EÚ ochrana týchto občianskych práv. “Záväzky 28 krajín sú záväzkami 28 krajín,” konštatoval vyjednávač.

    “Navrhli sme tri termíny na následné kolá rokovaní. V nasledujúcich dňoch budeme hľadať vhodné termíny, pretože musíme dosiahnuť pokrok, aby sme stihli decembrový termín,” povedal na margo ďalšieho kola rokovaní Barnier.

    Dodal, že v priebehu hodín či dní obe strany spresnia obsah a termín ďalších vyjednávaní.

    “Chcem vysoko oceniť úlohu, ktorú zohráva Michel Barnier v týchto ťažkých rokovaniach,” vyhlásil štátny tajomník Korčok.

    Aj podľa jeho stanoviska ide o rokovania mimoriadne náročné.

    “Potvrdilo sa to aj predminulý týždeň, keď 27 členských štátov nemohlo konštatovať dostatočný progres v rokovaniach, ktorý by nám umožnil prechod do ďalšej fázy,” uviedol Korčok.

    Pripustil však, že k pokroku určite dochádza, najmä v oblasti práv občanov. Korčok považuje za dôležité predovšetkým dosiahnuť právnu istotu, “aby sa občania mohli oprieť o to, čo sa vyrokuje aj po odchode Veľkej Británie”.

    Citlivým je podľa Korčoka najmä finančné usporiadanie a aj tu došlo k určitému pokroku.

    “Najmä to, že Veľká Británia deklarovala svoju pripravenosť rešpektovať záväzky, ktoré sa týkajú rozpočtového obdobia do roku 2020,” vysvetlil.

    “Nejde o to predložiť Británii účet za odchod, nechceme nijakým spôsobom Britániu trestať. Ale je faktom, že Británia ako člen Európskej únie na seba prevzala záväzky a tieto záväzky budú siahať za horizont odchodu Veľkej Británie z Európskej únie,” zhodnotil Korčok počas spoločného vyhlásenia pre médiá, ktoré nasledovalo po pracovnom obede.

    Podľa vyjadrenia štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí z pohľadu Slovenska ostáva Británia až do bodu, kým odíde z Únie, mimoriadne dôležitou krajinou a strategickým partnerom.

    Výsledky rokovaní sú dôležité aj pre ďalšie rozhovory “o budúcom nastavení vzťahov”, uzavrel Korčok.

    Hlavnými témami rozhovoru Barniera s Korčokom bol najmä priebeh rokovaní o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie a otázka budúcnosti eurobloku. Hovorilo sa tiež o ďalších krokoch, ktoré môžu urýchliť tempo negociácií medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom.

    Barnier v utorok predpoludním navštívil slovenský parlament a stretol sa s ministrom financií Petrom Kažimírom.

    Po Korčokovi hlavného vyjednávača EÚ pre brexit prijal predseda vlády SR Robert Fico.

    - Reklama -