Z panických reakcií demoralizovaného Smeru sa musím smiať, hodnotí Chmelár. Ponúka „sci-fi“ plán na jeho záchranu

    0
    Robert Fico počas 76. rokovania vlády SR (Autor: TASR)
    Analytik a bývalý rektor Akadémie médií v Bratislave sa o reakciách členov Smeru na voľby do VÚC rozpísal pred panelovou diskusiou o budúcnosti EÚ, na ktorú bol pozvaný. V úvode svojho facebookového statusu Chmelár priznáva, že si iba krátil čakanie, a preto píše len stručne.
     
    Aj stručný komentár je však v tomto prípade krátkou analýzou situácie vo vnútri Smeru po krajských voľbách, ktorá stojí za pozornosť. 
     
    „Musím sa smiať z panických reakcií demoralizovanej suity Smeru po výprasku v regionálnych voľbách. Vidí sa mi totiž, že stále nič nepochopili (niekto by mohol škodoradostne dodať: a to je dobre),“ píše Chmelár. 
     
    Analytik ďalej pripomína reakcie jednotlivých predstaviteľov vlády a členov strany Smer-SD. Peter Žiga podľa Chmelára „prišiel s objavným vysvetlením“, keď po voľbách do VÚC povedal: „Musíme riešiť skutočné problémy ľudí.“ 
     
    Chmelár takto poukazuje aj na slová Petra Pellegriniho, ktorý tvrdí, že „nemôžeme teraz konštatovať, že Smer dopadol veľmi zle“. Tým sa však výpočet smeráckych výrokov, ktoré analytik pripomína, nekončí. Chmelár dodáva aj slová krajského šéfa Smeru v Žiline Jána Podmanického, ktorý si myslí, že chyba je vo funkcionároch, že musia využiť „obrovský potenciál Fica“. 
     
    „Iní si zasa myslia, že by im pomohla hlava Kaliňáka. Všetky tieto vyjadrenia svedčia o panike vo vnútri členskej základne najsilnejšej strany a chaotickom hodnotení výsledkov volieb. Smer totiž narazil na mocenský strop. Nemá sa z čoho obnovovať,“ píše Chmelár kriticky. 

    Zmena Smeru? To je sci-fi

    Podľa analytika sú tu potom aj ďalšie dôvody, prečo Smer stratil časť podpory v regiónoch. „Nemá nové nápady, nemá nových ľudí a, povedzme si na rovinu – problémom nie je ten či onen funkcionár, problémom je samotná značka Smeru, ktorá sa tak skompromitovala, že s ňou väčšina populácie nechce mať nič spoločné, a to až do takej miery, že samotný Smer musí nasadzovať tzv. „nezávislých“ kandidátov, aby im odhalenie napojenia na stranu neuškodilo,“ dodáva. 
     
    Chmelár píše, že Smer-SD nie je strana s pevnými historickými koreňmi, akou sú napríklad sociálni demokrati z SPD v Nemecku, a kladie si otázku, ako by bolo možné Smer revitalizovať. „Toto je eseročka založená na bezprecedentnom tunelovaní štátu. Očistiť takýto imidž by znamenalo, že musíte nielen vymeniť figúrky vo vnútri strany, ale že by ste museli nasadiť do čela pelotónu výrazné čisté osobnosti mimo tohto prostredia a odstrihnúť sa od oligarchickej chobotnice,“ myslí si analytik. 
     
    Načrtnutý scenár by však podľa Chmelára znamenal totálnu zmenu doterajšieho charakteru strany Smer-SD. „A to je sci-fi. V Smere to veľmi dobre vedia, preto sa v strane začal boj záujmových skupín o moc, ktorej cieľom nie je oživiť tento subjekt, ale vytĺcť z potápajúcej sa lode, čo sa dá. Kšefty musia nerušene plynúť, show must go on. To je všetko,“ píše na záver statusu Eduard Chmelár. 
     
     
    - Reklama -