Soros prehovoril v Davose. Rusko označil za “mafiánsky štát” a vyjadril obavy z nemeckej politickej scény

    0
    Soros, ktorý prostredníctvom svojej Nadácie Open Society Fund financuje po celom svete ľavicové vlády a aktivity ľavicových aktivistov, sa nijako netají, kto sú jeho nepriatelia. V prvom rade je to Rusko, ktoré označil vo svojom prejave za “mafiánsky štát”. Medzi svetové hrozby ďalej zaradil aj “diktátorský režim” v Číne, KĽDR a tiež prípadný kolaps Európskej únie či amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý sa vraj usiluje premeniť na mafiánsky štát aj Spojené štáty.
     
    Soros sa tradične posťažoval, že v ohrození je občianska spoločnosť. „V stávke je dokonca prežitie celej našej civilizácie. Problémy sú veľmi vážne. Spoločnosti Facebook a Google napríklad umožňujú diktátorským režimom slobodne šíriť svoje myšlienky a tým samy ohrozujú demokraciu. Najmä pre mladých ľudí je niečo také veľmi nebezpečné. Obe spoločnosti navyše vytvárajú monopol a stávajú sa prekážkou pre ďalšie inovácie,“ kritizoval.
     

    Internetové spoločnosti  prirovnal k hazardným

    Hoci veľkú časť svojho života zasvätil burzovým špekuláciám a zarábaní peňazí doslova “za každú cenu”, značnú časť prejavu v Davose venoval 87-ročný Soros moralizovaniu nad konaním spoločností, ktoré majú rovnaké ciele ako on. „Internetové spoločnosti a prevádzkovatelia sociálnych sietí si často počínajú ako spoločnosti, ktoré prevádzkujú hazard. Facebook a Google sa považujú za pánov vesmíru, ale v skutočnosti sú samy sebe otrokmi v snahe udržať si dominantné pozíciu na trhu,“ varoval jeden z najúspešnejších špekulantov dejín.
     
    Soros tak fakticky podporil regulácie, ktoré na prevádzkovateľov sociálnych sietí, ako je Facebook či Twitter, doliehajú v poslednom čase čím ďalej, tým viac. V Nemecku sú napríklad nútené tieto spoločnosti odstraňovať “nevyhovujúci obsah” do 24 hodín, inak im hrozí pokuta až do 50 miliónov eur. A práve Nemecko bolo ďalšou témou vystúpenia Sorosa, ktorý sa prekvapivo vyhol komentárom na adresu maďarskej vlády, s ktorou dlhodobo “bojuje”.
     

    Stranícke systémy potrebujú zmenu

    Soros rovnako dlhodobo podporuje prisťahovalectvo a patrí medzi najhlasnejších a najviditeľnejších priaznivcov Európskej únie, ktorá najlepšie vyhovuje jeho ľavicovému svetonázoru. Ku kritikom EÚ a liberálnej prisťahovaleckej politike sa naopak stavia značne rezolútne. „Niektoré stranícke systémy potrebujú zmenu. Týka sa to predovšetkým bavorskej CSU, ktorá sa pre pôsobenie AfD posúva stále viac doprava. V dôsledku toho vzniká trenie medzi CDU a CSU, ktoré až doteraz postupovali ako siamské dvojčatá,“ uviedol Soros, ktorý niekoľkokrát preukázal, že cez svoju sieť neziskoviek dokáže v politike mnoho ovplyvniť.
     
    - Reklama -