Študenti chystajú na štvrtok štrajk na obranu ústavných hodnôt Česka

    0
    Protest českých študentov, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Štrajk sa má uskutočniť na Medzinárodný deň proti policajnej brutalite, pripadajúci na 15. marca. Ako uviedli Novinky.cz, študenti budú štrajkovať za ochranu ústavných hodnôt.

    „Priamo oslovujeme predovšetkým študentov vysokých škôl a plnoletých študentov gymnázií. Kladnú odozvu máme napríklad z Karlovej univerzity, Masarykovej univerzity, JAMU, VŠCHT alebo Gymnázia F. X. Šaldu v Liberci,“ povedal organizátor Václav Strýček pre České noviny. Ďalší ľudia sa k štrajku hlásia cez facebookovú udalosť. Určená je nielen pre študentov, zapojiť sa môže každý.

    Účastníci budú môcť podpísať svoj súhlas so znením výzvy. Medzi požiadavkami je napríklad, aby prezident plnil ústavnú povinnosť vymenovaním premiéra, ktorý získa podporu a ktorý nebude trestne stíhanou osobou. Študenti tiež požadujú, aby vláda v demisii nekonala zásadné a personálne kroky ani nevytvárala nové ústavné poriadky a aby proti nedodržiavaniu ústavných zvyklostí dôrazne vystúpil Senát.

    Dokument nemá byť petíciou. „Ak ho niekto podpíše, potom listiny zhromaždíme na DAMU a vymyslíme, ako s nimi ďalej naložiť. Odnesieme ich napríklad do Senátu alebo kancelárie prezidenta republiky. Študenti nám tiež môžu poslať svoje vlastné požiadavky a my s nimi napríklad vytapetujeme DAMU a vyfotíme ich, aby bolo vidieť, aký veľký ohlas bol,“ uviedol Strýček. Účastníci protestu majú na sociálnych sieťach zdieľať fotografie a videá s hashtagom #VyjdiVen.

    Pokiaľ bude mať akcia dobrú odozvu, mohla by sa stať základom pre vznik študentského fóra. „To by sa mohlo nielen vymedzovať negatívne, ale aj prednášať pozitívne témy, o ktorých by sa malo hovoriť,“ podotkol Strýček. Potenciál pre túto iniciatívu podľa neho existuje. „Samozrejme, si tiež nemyslíme, že sa po tej štvrtkovej akcii ako mávnutím čarovného prútika niečo zásadné zmení a všetci ústavní činitelia si nazrú do svedomia a ďalej už nebude o čom hovoriť,“ dodal.

    Vyhlásenie protestného štrajku podľa neho plne podporujú študentská komora akademického senátu DAMU a dekanka DAMU.

     

    - Reklama -