Terčmi útokov v Sýrii boli podľa amerického rezortu obrany zariadenia pri Damasku a Homse

    0
    Donald Trump a James Mattis (Autor: TASR)

    Predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl Spojených štátov Joseph Dunford uviedol, že rakety najprv zasiahli vedecko-výskumné zariadenie v oblasti sýrskej metropoly Damask, ktoré bolo podľa neho centrom výskumu, vývoja, výroby a testovania bojových technológií využívajúcich chemické a biologické prostriedky.

    Druhým terčom bolo zariadenie na skladovanie chemických zbraní západne od mesta Homs. To označil za predpokladaný hlavný objekt, kde Sýria vyrábala jedovatý plyn sarin a jeho prekurzory.

    Tretím zasiahnutým objektom bolo iné skladisko západne od Homsu, spojené z dôležitým veliteľským stanovišťom, dodal Dunford.

    Spojené štáty, Británia a Francúzsko podnikli útoky v Sýrii po tom, ako sa objavili 7. apríla správy o použití chemických zbraní v meste Dúmá pri Damasku. Jedovatý plyn údajne usmrtil desiatky ľudí, za čo Západ pripísal zodpovednosť vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

    Americký minister obrany James Mattis v sobotu prezradil, že Spojené štáty zatiaľ nepotvrdili použitie látky sarin pri tomto chemickom útoku, bol však podľa neho použitý prinajmenšom chlór, ktorý sa využíva aj v priemysle. Podľa Mattisa vybrali americkí, britskí a francúzski predstavitelia terče sobotňajších úderov tak, aby minimalizovali možnosť civilných obetí, čo je však “ťažké” vzhľadom na prchavosť prítomných chemických činidiel.

    - Reklama -