Sklamaný Václav Klaus: Chceli sme sa pripojiť k starému dobrému Západu. Teraz v EÚ namiesto toho vládne kultúrny marxizmus

    0
    Václav Klaus (Autor: Hans Štembera)

    Od Václava Klausa sa spravidla očakáva, že sa vyjadrí na adresu EÚ kriticky. Druhý český prezident dúfal, že svojich poslucháčov v tomto smere nesklame, hoci jedným dychom dodal, že hovoriť kriticky o EÚ nie je prejavom žiadneho hrdinstva, ako sa to javilo v minulosti.

    „Môj odlišný pohľad oproti politicky korektnej, teda povolenej, kritike EÚ je v tom, že dlho diskutované defekty EÚ označujem za vrodené chyby (Geburtsdefekte), teda nie za problémy, ktoré sa dajú vyriešiť možno dobre mienenými, ale v starých koľajách idúcimi reformami EÚ. Ostrosť môjho pohľadu, ktorú radšej avizujem hneď na začiatku, je spojená s mojimi životnými skúsenosťami. V Bavorsku musím pripomenúť, že som sa narodil v Protektorat Böhmen und Mähren, že som väčšinu svojho života prežil v komunistickom Československu a že som celé svoje súčasné životné obdobie fungoval v najvyšších politických funkciách v Českej republike, teda že som bol v intenzívnom kontakte s problematikou Európskej únie,“ uviedol Klaus.

    Práve preto, že väčšinu života prežil v neslobodných systémoch, si je dobre vedomý pokusov vládcov manipulovať s ľuďmi. Dobre sa tiež pamätá na snahu o vytvorenie nového komunistického človeka. A má pocit, že Brusel sa dnes po sovietskom vzore snaží vytvoriť nového EÚ človeka. Korene týchto snáh treba podľa Klausa hľadať na Západe už v 60. rokoch minulého storočia, keď vtedajší mladí ľudia vzhliadali k ideálom socializmu. Ale bez osobnej skúsenosti s reálnym panovaním totalitne zmýšľajúcich komunistov.

    „Nad vtedajšou naivitou západoeurópskych študentov sme síce krútili hlavami, ale treba priznať, že sme vtedajšou revoltou spôsobené zmeny samotnej podstaty západného sveta, bohužiaľ, nedoceňovali a nebrali dostatočne do úvahy. Mysleli sme si, že na Západe aj napriek tomu zostane všetko pri starom, že bude starý dobrý Západ na Západe existovať aj naďalej. Až v 90. rokoch, po našom tzv. návrate do Európy, sme zistili, že to tak nie je,“ povzdychol si Klaus.

    Stredná Európa vraj v 90. rokoch stála o to, aby sa pripojila k starému dobrému Západu a nie k postdemokratickej EÚ. Preto je dnešná situácia pre Klausa, a vraj nielen pre Klausa, veľkým sklamaním.

    „Skutočná politická súťaž ideí a politických programov bola nahradená politickou korektnosťou, moralistickými výrokmi – teraz musím použiť nemecké slovo – nafúkaných Gutmenschen (slovo dobrodej nie je také výstižné), enormnou mediálnou manipuláciou a naopak mlčaním, resp. nereagovaním v zásadných veciach. Žijeme v politicky korektnom, čoraz viac monoideologickom svete, ktorý je však prezentovaný ako svet neideologický. Kultúrny marxizmus frankfurtskej školy, tejto bašty progresivistickej ľavicovej ideológie, dnes v Európe dominuje,“ nedával si servítku pred ústa Klaus.

    Európska únia podľa jeho názoru trpí demokratickým deficitom, pretože sa nemôže oprieť o európsky jednotný ľud. O ľud sa môžu opierať len jednotlivé národné štáty. Ale zdá sa, že technokratom moci v Bruseli to veľmi neprekáža. Naopak im to skôr vyhovuje.

    Celý prejav nájdete na webe Klaus.cz.

    - Reklama -