Donald Trump si nebral servítku a Európa už zúri: Za útoky islamistov si vraj môžeme sami

    0
    Americký prezident Donald Trump (Autor: TASR)
    Americký prezident Donald Trump sa opäť postaral o rozruch. Na májovom zjazde členov Národnej streleckej asociácie (NRA) v Dallase vystúpil so svojím prejavom, za ktorý zožal na mieste potlesk prítomných, následné reakcie zo sveta ale tak pozitívne neboli. „Všetci si pamätáme 130 mŕtvych a obrovský počet ľudí, ktorí boli zranení. Tých ľudí brutálne zabila malá skupinka teroristov, ktorá mala zbrane a čas. Prásk! Poď sem. Prásk! Poď sem. Prásk! Poď sem,“ povedal okrem iného Trump na adresu streľby v klube Bataclan, kde zomrelo 130 civilistov po tom, čo niekoľko teroristov začalo páliť do davu na rockovom koncerte.
     
    Trump tiež spomenul striktnú zbraňovú legislatívu, ktorá podľa neho tieto problémy spôsobuje. „Nikto v Paríži nemá zbrane, nikto. Keby tam bol vtedy aspoň jeden ozbrojený zamestnanec alebo návštevník, mohlo sa to skončiť úplne inak. Teroristi by pravdepodobne utiekli alebo by ich zabili,“ podotkol Trump.
     
    Rovnako tak sa pustil aj do Británie, ktorá má problém s útokmi nožom. Aj tam by podľa neho bolo riešením, keby viac ľudí malo vlastné zbrane a mohli sa tak brániť. Pripomeňme udalosť z minulého decembra, keď mladá žena v Ostrave zachránila dvoch cestujúcich, ktorých s fľašou v ruke napadol agresor. Žena vytiahla legálne držanú pištoľ a útočníka odohnala, za čo si neskôr vyslúžila medailu za statočnosť od riaditeľa moravskosliezskej polície.

    Jedna osoba, jedna zbraň

    Amerika je, čo sa týka počtu držaných zbraní, na prvom mieste na svete. V priemere tam na každú osobu pripadá jedna strelná zbraň. Môžu za to pomerne priaznivé zbraňové zákony, keď v mnohých štátoch stačí pre zbraň zájsť doslova do supermarketu.
     
    V mnohých európskych krajinách však situácia taká priaznivá nie je. Vo Francúzsku je veľmi ťažké nosiť pri sebe zbraň. Napríklad policajti mimo služby dostali toto právo až v decembri 2015 práve v reakcii na teroristické útoky. Toto právo sa ale vzťahuje len na čas, keď je v krajine vyhlásený výnimočný stav. Ten vo Francúzsku trval od novembra 2015 do novembra 2017.
     
    V Británii je situácia ešte zložitejšia. Až 80 % policajtov nie je ozbrojených a civilní obyvatelia pri sebe bez špeciálneho povolenia nesmú mať žiadnu zbraň ani vec, ktorá sa za zbraň môže považovať, teda napr. baseballovú pálku, nôž alebo iné predmety. Za tieto prehrešky možno ísť až do väzenia. Britská polícia sa spolu s novozélandskou považuje za jedinú neozbrojenú policajnú zložku vo svete.

    Francúzi protestovali

    Francúzske ministerstvo zahraničia Trumpove výroky ostro odsúdilo. „Francúzsko vyjadruje svoj silný nesúhlas s poznámkami prezidenta Trumpa a volá po uctení pamiatky obetí.“ Bývalý francúzsky prezident Francois Hollande na svojom Twitteri uviedol: „Hanebné výroky Donalda Trumpa a jeho obscénny histrionizmus vypovedá mnoho o jeho vzťahu k Francúzsku a jeho hodnotám. Priateľstvo medzi našimi krajinami sa nenaruší týmto prehnaným prejavom neúcty. V myšlienkach som s obeťami útoku z 13. novembra.“
     
    Trump si však nebral servítky ani v prípade Londýna. „Nedávno som čítal príbeh o Londýne, ktorý má veľmi prísne zbraňové zákony. Jedna kedysi prestížna nemocnica v centre mesta pripomína vojnovú zónu, kvôli všetkým tým pobodaným… Podlaha je tam celá od krvi,“ povedal Trump.
     
    Starosta Londýna Sadiq Khan odmietol Trumpove poznámky komentovať. Roztržka prichádza dva mesiace pred plánovanou štátnou návštevou Donalda Trumpa vo Veľkej Británii. Labouristická poslankyňa Sarah Jonesová na adresu Trumpa povedala: „Taká hanba. Mieša jablká a hrušky.“
     
    - Reklama -