Desivé. Juncker by mal prestať piť. Europarlament je prerastený komunizmom. Slovenskí politici reagujú na chválospev šéfa EÚ o Marxovi

    0
    Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)
    Luxemburský expremiér v sobotu 5. mája pri slávnostnom štarte podujatí venovaných Marxovi varoval pred pripisovaním zodpovednosti za zločiny komunizmu marxistickej filozofii. 
     
    Juncker pripomenul aj Marxovu teóriu historického materializmu, v ktorej tvrdí, že kapitalizmom vytvorené masy robotníkov, ktoré nič nevlastnia, spôsobia jeho pád. Marx preto navrhoval zavedenie „diktatúry proletariátu“, v ktorej by sa práve robotníci stali dominantnou vrstvou. 
     
    Už pred svojím vystúpením si Juncker vyslúžil dávku kritiky najmä z krajín východnej Európy a Nemecka za to, že vôbec prijal pozvanie na podujatie venované Marxovmu výročiu. 

    Pár provinčných zadubencov a iné vnímanie Marxa

    Poslanec a predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer-SD) v reakcii pre Parlamentné listy uviedol, že „Marx bol jedným z najvýznamnejších mysliteľov v ľudských dejinách“ a preto mu treba prejaviť úctu. S vyjadrením Juncekra tak v podstate súhlasil. 
     
    „Úctu mu vyjadrujú všetci, to len na Slovensku pár provinčných zadubencov stále potrebuje ukazovať hejtmi na Marxa svoju nekonečnú tuposť,“ myslí si Blaha a dodáva, že Marx pre neho zostáva najväčšou filozofickou inšpiráciou. 
     
    Europoslankyňa a Blahova stranícka kolegyňa Monika Beňová (Smer-SD) nepovažuje vyjadrenie predsedu Európskej komisie o Karlovi Marxovi za neštandardné. „Treba si uvedomiť, že v západnej Európe nie je Marx vnímaný až s takým odporom, ako je to, povedzme, v našich krajinách, kde sa jeho filozofická línia spojila s Leninom. Učili nás na školách marxizmus-leninizmus a u nás je to preto vnímané inak cez historické kontexty ako inde v západnej Európe,“ povedala Beňová pre PL. 
     
     
    Europoslankyňa v reakcii dodala, že si nemyslí, že by mal byť Marx v súčasnosti vnímaný príliš kriticky. „Nemyslím si, že to, čo u nás fungovalo dlhé obdobie, si Marx predstavoval pri vytváraní svojej filozofie boja proletariátu za lepšie podmienky,“ uviedla Beňová. 

    Omyl mnohých kresťanských politikov

    Parlamentné listy oslovili aj europoslanca Branislava Škripeka, ktorého vyjadrenie predsedu EK utvrdilo v názore, že EÚ naberá ľavicové smerovanie. 
     
    „Podľa mňa toto je ten omyl mnohých kresťanských politikov. Zamieňajú si podvodné myšlienky komunizmu a pekné ideály, ktoré sú podvrhom kresťanstva, ako sú dobro, blahobyt a pomoc pre ľudí. Vychádzajú z úplne iného základu, než je evanjelium Ježiša Krista. Keď si množstvo ľudí zamení túto filozofiu za kresťanské pravdy, tak stratí skutočnú božiu moc, ktorá bola schopná vybudovať našu európsku civilizáciu, a ktorá je schopná reálne priniesť šťastie človeka,“ povedal Škripek pre PL. 
     
    Europoslanec v reakcii nešetril kritikou na európske elity. „Je to skutočne tragédia, že sa k tomu európski politici takto stavajú a chcú na takomto základe niečo vybudovať,“ dodal. 
     
     
    Škripek si zaspomínal aj na svoj nástup do europarlamentu a povedal, že dnes ho situácia straší. „Keď som nastúpil do Európskeho parlamentu (EP), tak som nevychádzal z údivu, ale dnes niežeby som nevychádzal z údivu, ale straší ma to, ako ohromne európski politici, či už poslanci, alebo lídri, vkladajú dôveru v socializmus, v komunistické myšlienky a ľavicové ideológie. Tým je EP prerastaný a ja sa toho desím, pretože toto nám nevie priniesť dobro,“ vysvetlil europoslanec svoj postoj.
     
    Škripek v závere svojej reakcie uviedol, že história východného bloku a bývalých komunistických krajín je svedkom toho, že komunizmus „strašidelne“ zlyhal. 

    Mal by prestať piť…

    Podpredseda najsilnejšej opozičnej strany Ľubomír Galko (SaS) reagoval na slová predsedu Európskej komisie len veľmi stručne, ale jasne. „Je to, samozrejme, jeho (Junckerov) názor a on má právo ho vysloviť, ale ja s týmto jeho názorom nesúhlasím a to je jednoducho všetko, čo k tomu môžem povedať,“ povedal Galko pre PL. 
     
    Podobne krátko, ale oveľa tvrdšie ako poslanec Galko sa k vystúpeniu šéfa EK pri príležitosti dvojstého výročia narodenia Karla Marxa vyjadril aj predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár známy tým, že si nedáva servítku pred ústa, ani keď komentuje činy vysokých politických predstaviteľov. 
     
    „Ja si myslím, že pán Juncker by mal prestať piť. To by mu pomohlo najviac. To je všetko, čo k tomu poviem,“ reagoval stručne Kollár. 
     
     
    - Reklama -