Nemecký lekár prehovoril o svojich skúsenostiach s utečencami. Už na to nemá nervy a balí to

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Žiadatelia o azyl majú okrem základných životných potrieb zaistenú aj lekársku starostlivosť. Ako však naznačuje vo svojej výpovedi nemenovaný lekár z Deggendorfu, mnohí veľkorysosť nemeckých úradov zneužívajú. „Dlhé roky som liečil utečencov, ale teraz už s tým chcem skončiť. Zatiaľ čo predtým som liečil skutočne ľudí, ktorí to potrebovali, dnešní žiadatelia o azyl sú skôr medicínski turisti,“ uvádza lekár z Deggendorfu. V tamojšom tranzitnom centre sa zdržiavajú ľudia zo Sierra Leone a Azerbajdžanu.

    V tomto type zariadenia sa pohybujú ľudia, ktorí majú len veľmi nízku nádej na udelenie azylu, pretože pochádzajú z bezpečných krajín. Nemôžu pracovať, nemajú nárok na jazykové kurzy, ale ošetrenie je zadarmo. Bezplatná liečba sa však týka len bezodkladných zdravotných problémov. „No mnohí z nich odo mňa chcú napríklad Viagru. Iní si myslia, že im tu zadarmo dáme nový bedrový kĺb alebo zuby. Navyše majú často veľmi podivné spôsoby,“ sťažuje sa lekár.

    Podľa jeho skúseností si žiadatelia o azyl poskytovanú lekársku starostlivosť nevážia a nie sú ani schopní poďakovať. „Oni dobre vedia, že ani po odmietnutí azylu sa nemusia obávať okamžitej deportácie. Veľmi dobre si uvedomujú, že celý proces trvá veľmi dlho. Odhadujem, že takých päťdesiat percent z nich chce len zneužívať náš zdravotný systém, aby sa dostali z choroby či ťažkostí, ktoré absolútne nepatria do základnej lekárskej starostlivosti,“ pokračuje.

    „Súčasná situácia trvá asi dva-tri roky. Predtým som liečil skutočne tých, ktorí to potrebovali. Mali nejaké zranenia z vojny a pod. Súčasní utečenci v Deggendorfe k nám prišli len preto, aby tu dostali odbornú lekársku starostlivosť, ktorú nemajú doma. Ak im napríklad odmietneme urobiť nové zuby či dať nový bedrový kĺb, správajú sa agresívne. Jeden z nich hodil po mojom kolegovi stoličku a o dva dni neskôr sa mu vyhrážal s nožom v ruke.“

    Práve narastajúca agresivita utečencov bola pre lekára a jeho kolegu poslednou kvapkou. Zmluvu s tranzitným centrom už nechcú predĺžiť a radšej odídu preč. Problémy pripúšťa aj tamojší politik Christian Bernreiter z CSU. „Samozrejme, o niekoľkých incidentoch som v minulosti počul. Ak je to skutočne všetko tak, má ten lekár pravdu. Štát naozaj nemôže utečencom platiť úplne všetko,“ pripúšťa Bernreiter s tým, že podľa zákona majú utečenci nárok len na základnú zdravotnú starostlivosť.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -