Brusel sa desí prieskumov a chystá obrovskú reklamnú kampaň. Za veľa peňazí

    0
    Európsky parlament - ilustračné foto (Autor: repro youtube, mg)

    Uplynulé mesiace priniesli Bruselu len samé sklamania. Štáty Vyšehradskej štvorky vytrvalo odmietajú utečenecké kvóty a v nedávnych voľbách v Maďarsku navyše na celej čiare zvíťazil Viktor Orbán. Najnovší prieskum teraz ukazuje, že so smerovaním Európskej únie nie je spokojných čím ďalej, tým viac ľudí. Podľa prieskumu Eurobarometer zverejneného minulý týždeň v stredu si 44 % respondentov myslí, že EÚ sa vydala zlým smerom. Opačný názor má 32 % oslovených.

    Prieskumu sa pritom zúčastnilo 27 600 osôb, takže má silnú relevanciu. „Ukazuje to, že euroskeptické strany budú posilňovať svoje postavenie. Brusel sa preto rozhodol investovať do kampane, ktorá by sa zamerala na mladých voličov a ,vlažných‘ podporovateľov EÚ. Európsky parlament spolu s Európskou komisiou plánujú na tieto aktivity vynaložiť tridsať miliónov eur,“ píše bruselský server Politico a kladie si otázku, či taká masívna kampaň prinesie vytúžený efekt.

    Server Politico určil štyri najvážnejšie riziká, ktorým bude Brusel v najbližších dvanástich mesiacoch pred voľbami čeliť. Prvým z nich je klesajúca volebná účasť. „Podľa Eurobarometra by teraz išlo voliť len asi päťdesiat percent voličov. Tento problém chcú Belgicko, Španielsko, Litva a ďalšie štáty vyriešiť tak, že na rovnaký deň naplánujú aj národné voľby,“ píše server, ktorý vidí ďalej riziko v „populistickej vlne“.

    „Socialisti a ľudovci v Európskom parlamente majú šťastie, že sa euroskeptici nedokážu zjednotiť pod jedným vedením. Oveľa horšie je to však v národných parlamentoch, kde tradičné strany značne oslabli. Došlo k tomu v Nemecku, Francúzsku, Taliansku aj Poľsku. Existuje riziko, že postavenie socialistov sa oslabí aj v Európskom parlamente a proeurópske strany stratia väčšinu. Kampaň môže mať na mladých voličov opačný efekt, pretože 63 % z nich si myslí, že nové strany majú lepší recept na vyriešenie problémov než tradičné strany.“

    Okrem čoraz populárnejších vnútorných nepriateľov považuje bruselský server za negatívnu aj samoľúbosť predstaviteľov EÚ. „Brusel sa musí každý deň snažiť, aby jeho fungovanie vyzeralo demokratickejšie. Napriek určitým zmenám je však voľba predsedu Európskej komisie v rukách 450 delegátov a 27 vedúcich predstaviteľov EÚ. Vplyv 450 miliónov Európanov na dianie v Európskej únii je čím ďalej, tým menší.“

    - Reklama -