Sulík varuje: EÚ sa chystá obmedziť slobodu ľudí na internete. Toto nás čaká!

    0
    Predseda strany Sloboda a solidarita Richard Sulík (Autor: TASR)

    Predseda najsilnejšej opozičnej strany SaS a europoslanec Richard Sulík varuje, že na stole je návrh smernice EÚ o autorskom práve na jednotnom digitálnom trhu. „Znamená to, že sa o tomto návrhu Európskej komisie bude rokovať budúci týždeň na výbore JURI, čo je výbor pre právne záležitosti. Následne ide návrh na takzvané trialógy, teda na rokovanie zástupcov Európskeho parlamentu, Rady ministrov kultúry a Komisie. Finálne budeme o ňom v Európskom parlamente hlasovať niekedy koncom roka,“ priblížil procedúru prijímania smernice Sulík.

    Povedie to k obmedzeniu slobody prejavu

    Keďže nikto zo slovenských europoslancov nie je členom výboru JURI, tak sa budú môcť k samotnému návrhu vyjadriť až v pléne EP.

    „Samotný návrh je zlý minimálne v dvoch bodoch a povedie k obmedzeniu slobody prejavu. Prvý problém je článok 11, ktorý hovorí, že už aj linky s krátkym úryvkom z textu s takzvaným perexom, budú považované za dielo kryté autorským právom a teda autor povie, či sa ich použitie spoplatní alebo nie. Chápem, že všetko vie byť predmetom duševného vlastníctva, ale takáto daň odkazovania je jednoducho absurdná,“ myslí si europoslanec.

    Ešte väčší problém je podľa Sulíka článok 13. „Ten hovorí, že online platformy ako Facebook či YouTube, majú byť zodpovedné za dielo zverejnené ich užívateľmi. Teda, že YouTube má byť zodpovedný za to, že všetko, čo tam ľudia zavesia, má ošetrené autorské práva. To je presne taká istá hlúposť, ako keby mal byť majiteľ nákupného centra zodpovedný za to, či ľudia odstavia na parkovisku kradnuté auto. Za autorské práva sú už dnes zodpovední užívatelia diel a nie samotný poskytovateľ, napríklad YouTube, a tak je to aj správne,“ dodal.

    Sulík:  Ide v prvom rade o naháňanie ziskov

    Dielom chráneným autorským právom však zatiaľ nie je novinový článok či perex. „Po novom bude i zverejnenie novinových článkov alebo perexov na Facebook porušením autorských práv, za ktoré bude zodpovedný ako používateľ, tak aj Facebook. Ak táto smernica, ktorá výrazne obmedzí slobodu na internete, prejde, stane sa to, že veľkí hráčí ako YouTube nainštalujú automatické filtre, ktoré ale nemusia fungovať spoľahlivo a niektoré obsahy aj bez porušenia autorských práv nebudú zverejnené,“ upozorňuje Richard Sulík.

    Ďalším rizikom je, že menší hráči alebo startupy sa o nainštalovanie filtrov ani nebudú pokúšať, ale pôjdu mimo EÚ, kde je trh slobodnejší. „Poskytovatelia mimo EÚ môžu svoje služby pre Európanov navyše jednoducho zablokovať. Niečo podobné sa stalo v súvislosti s GDPR, kde tak strašne chránime osobné údaje, že napríklad Los Angeles Times blokol svoje stránky pre užívateľov v EÚ. Takúto smernicu si prelobovali veľké európske vydavateľstvá, no ľuďom tým rozhodne nepomôžeme. Pritom vôbec nejde o autorské práva. Ide v prvom rade o naháňanie ziskov a obmedzovanie slobody ľudí na internete,“ uzavrel líder SaS.

    - Reklama -