Matečnej ministerstvo zverejnilo mapy poľnohospodárskych plôch

    0
    Gabriela Matečná (Autor: TASR)

    “Od môjho nástupu do funkcie zavádzame na agrorezorte opatrenia na zvýšenie transparentnosti v agrosektore. Na naše predchádzajúce kroky v tejto oblasti nadväzujeme a v spolupráci s Úradom geodézie, kartografie a katastra prinášame unikátne riešenie zverejňovania Registra pôdy LPIS. Ide o historicky jedinečnú spoluprácu, ktorá prináša transparentnosť, aká tu za žiadneho z mojich predchodcov nebola. Systém, ktorý sme spustili, je prehľadný, používateľsky prívetivý, a čo je dôležité, môžu do neho vstupovať nielen žiadatelia, ale aj verejnosť,” priblížila Matečná. 

    Agrorezort tak v spolupráci s ÚGKK podľa nej ide nad rámec všetkých povinností vyplývajúcich z európskej či národnej legislatívy. Vlastníci pozemkov a poľnohospodári si môžu na základe niekoľkých klikov overiť vlastnícke vzťahy obhospodarovanej pôdy.

    Matečná zdôraznila, že rok 2018 priniesol po viac ako dvojročnej práci agrorezortu pre poľnohospodárov v podávaní jednotných žiadostí významnú zmenu. Vôbec prvýkrát v histórii museli úplne všetci žiadatelia o tzv. priame platby pre poľnohospodárov priložiť grafické prílohy výlučne v elektronickej podobe (GSAA). Elektronické grafické prílohy pokryli až 99,66 % plochy z celkovej výmery takmer 1,9 milióna hektárov obhospodarovanej pôdy na Slovensku, čo predstavuje 238.208 parciel (asi 98,88 % z celkového počtu). Tieto údaje tak priniesli novú kvalitu presnosti údajov.

    “Pred rokom sprístupnil rezort geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky novú webovú aplikáciu Mapový klient ZBGIS, ktorá poskytuje plnohodnotné informácie z rezortu geodézie, kartografie a katastra. Aplikácia je funkčne zameraná na zobrazovanie a interaktívnu prácu s digitálnymi údajmi katastra nehnuteľností, údajmi ZBGIS, registra adries, referenčnými geodetickými bodmi, rastrovými mapami z archívu, ako aj s digitálnym modelom terénu a geografickými názvami. Tieto údaje sú integrované do jedného celku, čo umožňuje používateľom získať komplexnejšie informácie o konkrétnom území nielen z pohľadu aktuálnych vlastníckych vzťahov, ale aj z hľadiska topografie,” priblížila Frindrichová. 

    “Na základe dohody s MPRV SR sme pridali novú vrstvu, a to Register pôdy LPIS. LPIS sa zobrazuje v mapovej téme Kataster nehnuteľností, aby bolo možné zobraziť LPIS spolu s údajmi katastra nehnuteľností a ortofotomozaikou SR. Neoceniteľnou funkciou našej aplikácie je možnosť využitia priamo v teréne na mobilných zariadeniach, na ktorých sa zobrazí v rovnakom vzhľade (responzívny dizajn). Pri použití lokalizácie mobilného zariadenia prostredníctvom GPS modulu je možné pomocou funkcie 'zobrazenie vašej polohy' priamo v teréne, kde stojíte, sa lokalizovať, a tak dostať informáciu o pozemku, na ktorom sa nachádzate,” doplnila predsedníčka ÚGKK SR.

    - Reklama -